Який же святковий стіл без рибних страв? Вони неодмінно повинні бути присутніми на будь-якому торжестві, ефектно доповнювати меню і радувати своїм смаком. Деякі рецепти святкових страв з риби пропонуємо нижче.
Оригінальний салат з рибою на святковий стіл
Інгредієнти: слабосолене філе лосося – 180 г; свіжий огірок – 120 г; морква – 120 г; бульби картоплі – 180 г; перець болгарський – 100 г; зелена цибуля – 1-2 стебла; яйця – 2 шт.; майонез ; сіль. Приготування Картопляні бульби, моркву і яйця відварюємо до готовності, охолодити, очистити і пропускаємо окремо через середню терку. Огірочки і болгарський перець промиваємо, витираємо насухо і ріжемо дрібненькими кубиками. Зелений лук також миємо, обсушуємо і подрібнюємо досить дрібно. Тепер шаткуємо невеликими скибочками філе сьомги і приступаємо до збирання салату шарами.
На блюдо ставимо формувальне кільце, на дно укладаємо картоплю, потім зелену цибулю і моркву, далі яйця і солодкий перець, зверху розподіляємо огірки і завершуємо сьомгою. Кожен шар, окрім сьомги, приправляємо до смаку сіллю і майонезом. Залишаємо салатик разом з кільцем приблизно на одну годину, а потім акуратно знімаємо форму, прикрашаємо за бажанням блюдо свіжою зеленню і подаємо до столу.
Салат з рибою на святковий стіл
Інгредієнти: слабосолене філе оселедця – 220 г; яйця – 2-3 шт.; червоний цибуля – 75 г; листя салату – 1 пучок; рафінована рослинна олія – 55 мл; оцет столовий – 15 мл; гірчиця – 10 г; сіль. Приготування Яйця відварюємо круто, охолодити в холодній воді, очищаємо і ріжемо на часточки. Червоний цибулю чистимо і шаткуємо півкільцями або кільцями, а філе оселедця розрізаємо на невеликі скибочки. Салатні листя промиваємо холодною водою, обсушуємо і викладаємо на блюдо. Зверху розкладаємо кільця цибулі, часточки яєць і скибочки оселедця. У мисочці змішуємо гірчицю, оцет, рослинне масло і сіль, заливаємо отриманою сумішшю компоненти салату і можемо подавати.
Бутерброди з червоною рибою на святковий стіл
Інгредієнти: філе лосося; білий батон або багет; плавлений пастоподібний сир; гілочки кропу. Приготування Для приготування бутербродів з рибою нарізаємо батон або багет на шматочки, а філе лосося пластинами. Кожен хлібний скибочку покриваємо шаром плавленого сиру, зверху кладемо шматочок рибки і гілочку кропу, красиво оформивши. Викладаємо готову закуску з риби на блюдо і подаємо на святковий стіл.
Гаряче з риби на святковий стіл
Інгредієнти: стейки сьомги – 4 шт.; сир твердий – 160 г; помідори свіжі – 4 шт.; свіжа зелень кропу – 1 пучок; спеції для риби – 10 г; майонез – 50 г; рафінована рослинна олія – 15 мл; половинка лимона; сіль. Приготування Для приготування гарячого з риби підготовлені порційні стейки натираємо спеціями для риби, присаливаем за смаком і скроплюємо лимонним соком. Помідори миємо, витираємо насухо і нарізаємо кружальцями, а твердий сир пропускаємо через тертку. Кріп промиваємо,
обсушуємо і зрізаємо стебла. Кожен стейк поміщаємо на окремий аркуш фольги, зверху викладаємо гілочки кропу, потім гуртки томатів і зверху сирну стружку. Потім покриваємо майонезом, розрівнюємо і запечатуємо фольгу, намагаючись не стикатися з поверхнею страви.
Поміщаємо в прогріту до 180 градусів духовку на середній рівень і витримуємо протягом тридцяти хвилин. За десять хвилин до завершення приготування акуратно відкриваємо фольгу і даємо страви зарум'янитися.
Перед подачею на святковий стіл запечену рибу викладаємо на блюдо і прикрашаємо гілочками свіжого кропу.