Страви для святкового столу відрізняються від тих, що ми подаємо в нашому буденному меню, своєї нетривіальністю. Саме тому у цій підбірці рецептів святкових страв ми вирішили відійти від стереотипних сполучень і приготувати оригінальні, але прості страви.
Рецепт пісного святкового страви
Ми звикли готувати пастуший пиріг з великою кількістю м'ясного фаршу, але в цій версії страви його замінить пісний інгредієнт – сочевиця.
Інгредієнти: порей - 110 г; морква - 90 г; часникові зубки - 4 шт.; зелена сочевиця - 1 ст.; стебла селери - 90 г; овочевий бульйон - 980 мл; з гілочки чебрецю і розмарину; томатна паста - 35 г; картопля - 900 г; зелений горошок - 140 р. Приготування Змішайте бульйон з томатною пастою і залийте сумішшю сочевицю. Залиште її варитися, паралельно пассеруя подрібнені овочі: порей, морква, стебла селери. Додайте до овочів по гілочці розмарину і чебрецю, а потім і пропущені через прес зубки часнику. Додайте овочеву засмажку до сочевиці і залиште її варитися до тих пір, поки не дійде до м'якості. Всипте зелений горошок в самому кінці приготування.
Відваріть картоплю і пюрируйте його з додаванням невеликої кількості рослинного масла. Розподіліть сочевицю у формі і покрийте всі шаром картоплі. Залиште запіканку в духовці буквально на 5 хвилин, поки не підрум'яниться.
Святкове блюдо з риби
Інгредієнти: філе сьомги - 670 г; тростинний цукор - 5 г; щіпка крохмалю; вода - 25 мл; гранатовий сироп - 55 мл Приготування Підрум'яньте філе сьомги на сковороді з обох сторін. Розведіть крохмаль і змішайте його з цукром. Додайте до суміші гранатовий сироп і розподіліть отриманий соус з рибної м'якоті. Залиште сьомгу в духовці при 150 градусах на 12-15 хвилин.
Рецепт святкової страви з курки
Інгредієнти: куряча тушка - 25 кг; паприка - 1 ч. ложка; гілочки чебрецю - 2 шт.; лимон - 1 шт.; вершкове масло - 55 г; головка часнику; ріпчаста цибуля - 240 р. Приготування В ступі розітріть сіль з гілочками чебрецю і додайте паприку. Отриманою сумішшю натріть промиту і обсушену тушку птиці. Всередину тушки покладіть лимон і роздавлений зубок часнику. Розділіть ріпчасту цибулю на великі півкільця і покладіть птицю поверх. Випікайте курку при 180 градусах півтори години.
Рецепт святкового м'ясної страви в духовці
Інгредієнти: яловича вирізка - 13 кг; сушений орегано, чебрець - по 1 ч. ложці; суха гірчиця - 2 ч. ложки; гострий перець чилі - за смаком; вершкове масло - 35 г; бальзамічний оцет. Приготування Підрум'яньте яловичу вирізку на розігрітому вершковому маслі. Розведіть гірчицю з травами бальзамічним оцтом до пастоподібної консистенції. Отриману пасту розподіліть по поверхні яловичої вирізки і залиште її запікатися при 210 градусах 15 хвилин, а потім ще півгодини при 150 градусах. Приготування нашого святкового страви буде завершено, коли температура в центрі шматка досягне 55 градусів.
Святковий салат Інгредієнти: майонез - 115 мл; йогурт - 115 мл; крем-сир - 130 г; часник сушений - 1/2 ч. ложки; винний оцет - 15 мл; сир фета - 80 г; відварна курка - 180 г; жменю сушеної журавлини; жменя зелені цибулі; жменя пластівців мигдалю. Приготування Приготуйте салатну заправку, змішавши майонез з йогуртом, крем-сиром і сушеним часником. Додайте в соус винний оцет. Наріжте курятину кубиками і змішайте з журавлиною і зеленню цибулі. Заправте салат соусом, а перед сервіровкою посипте журавлиною і мигдальними пластівцями. Подавайте салат просто так або у складі сендвіча, на круассане.