Вернуться назад Распечатать

Рецепти святкових страв

Рецепти святкових страв
Страви для святкового столу відрізняються від тих, що ми подаємо в нашому буденному меню, своєї нетривіальністю. Саме тому у цій підбірці рецептів святкових страв ми вирішили відійти від стереотипних сполучень і приготувати оригінальні, але прості страви.

Рецепт пісного святкового страви


Ми звикли готувати пастуший пиріг з великою кількістю м'ясного фаршу, але в цій версії страви його замінить пісний інгредієнт – сочевиця.
Інгредієнти:

  • порей - 110 г;

  • морква - 90 г;

  • часникові зубки - 4 шт.;

  • зелена сочевиця - 1 ст.;

  • стебла селери - 90 г;

  • овочевий бульйон - 980 мл;

  • з гілочки чебрецю і розмарину;

  • томатна паста - 35 г;

  • картопля - 900 г;

  • зелений горошок - 140 р.


  • Приготування
    Змішайте бульйон з томатною пастою і залийте сумішшю сочевицю. Залиште її варитися, паралельно пассеруя подрібнені овочі: порей, морква, стебла селери. Додайте до овочів по гілочці розмарину і чебрецю, а потім і пропущені через прес зубки часнику. Додайте овочеву засмажку до сочевиці і залиште її варитися до тих пір, поки не дійде до м'якості. Всипте зелений горошок в самому кінці приготування.
    Відваріть картоплю і пюрируйте його з додаванням невеликої кількості рослинного масла. Розподіліть сочевицю у формі і покрийте всі шаром картоплі. Залиште запіканку в духовці буквально на 5 хвилин, поки не підрум'яниться.

    Святкове блюдо з риби


    Інгредієнти:

  • філе сьомги - 670 г;

  • тростинний цукор - 5 г;

  • щіпка крохмалю;

  • вода - 25 мл;

  • гранатовий сироп - 55 мл


  • Приготування
    Підрум'яньте філе сьомги на сковороді з обох сторін. Розведіть крохмаль і змішайте його з цукром. Додайте до суміші гранатовий сироп і розподіліть отриманий соус з рибної м'якоті. Залиште сьомгу в духовці при 150 градусах на 12-15 хвилин.

    Рецепт святкової страви з курки


    Інгредієнти:

  • куряча тушка - 25 кг;

  • паприка - 1 ч. ложка;

  • гілочки чебрецю - 2 шт.;

  • лимон - 1 шт.;

  • вершкове масло - 55 г;

  • головка часнику;

  • ріпчаста цибуля - 240 р.


  • Приготування
    В ступі розітріть сіль з гілочками чебрецю і додайте паприку. Отриманою сумішшю натріть промиту і обсушену тушку птиці. Всередину тушки покладіть лимон і роздавлений зубок часнику. Розділіть ріпчасту цибулю на великі півкільця і покладіть птицю поверх. Випікайте курку при 180 градусах півтори години.

    Рецепт святкового м'ясної страви в духовці


    Інгредієнти:

  • яловича вирізка - 13 кг;

  • сушений орегано, чебрець - по 1 ч. ложці;

  • суха гірчиця - 2 ч. ложки;

  • гострий перець чилі - за смаком;

  • вершкове масло - 35 г;

  • бальзамічний оцет.


  • Приготування
    Підрум'яньте яловичу вирізку на розігрітому вершковому маслі. Розведіть гірчицю з травами бальзамічним оцтом до пастоподібної консистенції. Отриману пасту розподіліть по поверхні яловичої вирізки і залиште її запікатися при 210 градусах 15 хвилин, а потім ще півгодини при 150 градусах. Приготування нашого святкового страви буде завершено, коли температура в центрі шматка досягне 55 градусів.
    Святковий салат
    Інгредієнти:

  • майонез - 115 мл;

  • йогурт - 115 мл;

  • крем-сир - 130 г;

  • часник сушений - 1/2 ч. ложки;

  • винний оцет - 15 мл;

  • сир фета - 80 г;

  • відварна курка - 180 г;
  • Рецепти святкових страв

  • жменю сушеної журавлини;

  • жменя зелені цибулі;

  • жменя пластівців мигдалю.


  • Приготування
    Приготуйте салатну заправку, змішавши майонез з йогуртом, крем-сиром і сушеним часником. Додайте в соус винний оцет. Наріжте курятину кубиками і змішайте з журавлиною і зеленню цибулі. Заправте салат соусом, а перед сервіровкою посипте журавлиною і мигдальними пластівцями. Подавайте салат просто так або у складі сендвіча, на круассане.