Наближається час великого посту. Але ж ніхто не скасовував в цей період дні народження, іменини, 8 березня та інші свята, стало бути, святкове меню доведеться складати. Головне при цьому виключити скоромну їжу або замінити її в стравах рослинними компонентами.
Пропонуємо кілька рецептів пісних страв для святкового столу, які можна сміливо включити в пісне меню.
Рецепт пісного святкового салату
Інгредієнти: печериці – 450 г; філе будь копченої риби – 280 м; морква по-корейськи – 140 г; чорнослив в'ялений без кісточок – 140 г; огірки – 280 м; пісний майонез ; мелений чорний перець; рослинна рафінована олія; сіль. Приготування Промиваємо печериці, даємо стекти, нарізаємо дрібно і закладаємо в сковороду з прогрітим рафінованою олією. Обсмажуємо масу до випаровування грибних соків, приправивши в кінці сіллю і меленим перцем.
Філе копченої риби нарізаємо соломкою або кубиками, трохи подрібнюємо корейську моркву, а чорнослив промиваємо, обсушуємо і нарізаємо дрібно. Вимиті свіжі огірки позбавляємо від шкірки і подрібнюємо маленькій соломкою.
Всі підготовлені компоненти укладаємо шарами, промазуючи кожен майонезом. Починаємо розташування шарів з грибочків і завершуємо огірками, а решта укладаємо на свій розсуд.
Якщо пісний салат необхідно приготувати в дні, коли рибу теж вживати не можна, то можна обійтися і без неї, вийде також смачно.
Рецепти пісної закуски на святковий стіл з печериць
Інгредієнти: печериці великі або середнього розміру – 15-20 шт.; ріпчаста цибуля – 150 г; часник – 2 зубці; свіжа зелень кропу і петрушки – 1 пучок; сухарі панірувальні – 50-75 г; рослинна рафінована олія; спеції на свій вибір – за смаком; мелений чорний перець – за смаком; сіль – за смаком. Приготування Печериці промиваємо, даємо стекти, відрізаємо під самий корінь ніжки і нарізаємо досить дрібно.
Подрібнюємо також очищений ріпчасту цибулю і часник і свіжу зелень дрібно рубаємо.
Наливаємо в сковороду рафінована рослинна олія, закладаємо ріпчасту цибулю, пасеруємо до прозорості, додаємо подрібнені ніжки грибочків. Обсмажуємо все разом ще п'ять хвилин, приправляємо сіллю і меленим перцем, додаємо панірувальні сухарі, подрібнений часник і зелень, перемішуємо, витримуємо на вогні протягом хвилини і наповнюємо отриманою сумішшю капелюшки грибів. Промазуємо їх зверху трохи пісним майонезом, розміщуємо у формі для запікання або на деко і розташовуємо в прогрітій до 195 градусів духовці на п'ятнадцять хвилин.