Придбати правильно висушений чорнослив – ще півбіди, друга половина – зуміти зберегти його як можна довше. В домашніх умовах уникнути появи цвілі допоможуть банки, полотняні і паперові мішечки, контейнери або пакети з замком. Про те, як зберігати чорнослив в домашніх умовах і, яку тару використовувати в кожному конкретному випадку ми розповімо далі.
Як правильно зберігати сушений чорнослив в домашніх умовах?
Перед розташуванням плодів на зберігання переконайтеся в тому, що вони цілі, не мають ніяких пошкоджень, плям і нальоту на поверхні. Добре висушений чорнослив досить щільний, не залишає слідів на пальцях при стисненні.
Якщо ви не знаєте, як зберігати висушений чорнослив, то існує декілька способів: перший, і самий ефективний, розкласти чорнослив з паперовим (крафтовым) пакетах або полотняним мішечках. В такій упаковці забезпечується найкраща вентиляція, а тому чорнослив залишається свіжим надовго. Але головним у цьому способі зберігання є навіть не тара, а обрані умови: сливи повинні перебувати в теплому, сухому і не освітлюваному місці, в ідеалі – коморі, в якій немає комах-шкідників. Крім того, якщо по сусідству з упаковкою чорносливу зберігаються сильно пахнуть заготовки, мішечок з полотна або паперовий пакет легко пропустить всі запахи.
Як зберігати домашній чорнослив на кухні?
Не маючи у розпорядженні комори, можна розфасувати чорнослив по ємностях з щільно закривається кришкою: банкам або пластикових контейнерах, наприклад. Перед використанням, тару слід обполоснути окропом, а потім повністю висушити. Приблизно раз в тиждень сушені сливи в банках необхідно буде перемішувати, щоб контролювати рівень вологості.
Як зберігати в'ялений чорнослив?
Описаний далі спосіб зберігання підходить не тільки для в'яленого, але і для сушеного
чорносливу за умови, що ви користуєтеся сучасним холодильником, камери якого підтримують низький рівень вологості.
Так як в'ялений чорнослив містить у собі більше вологи ніж сушений, зберігати свіжість значно складніше. Як правило, в'ялені плоди фасують невеликими порціями по контейнерах, банкам або пакетах з замком, після чого розставляють в холодильнику. Щотижня необхідно буде перевіряти рівень вологості в тарі, якщо на стінках будуть з'являтися краплі конденсату, а плоди стануть м'якше – чорнослив сиріє, потребує просушування. Просушувати сливу можна в духовці, після чого її повертають в суху тару.