Маринад для м'яса – невід'ємний атрибут приготування, забезпечує блискучий виражений смак готової страви. Основою для маринаду завжди краще вибирати інгредієнти, що містять в собі кислоту, яка буде розщеплювати білки в м'ясних волокнах. Так, кращими базовими складовими маринаду є цитрусові соки, оцет, томати, ківі і кисломолочні продукти. Деякі з цих інгредієнтів стануть учасниками та нижченаведених рецептів.
Маринад для м'яса для смаження на сковороді
Смаження – один з найшвидших способів приготування м'яса, правда, для того, щоб забезпечити цікавий смак страви, про завтрашній вечері доведеться подумати завчасно, оскільки перед обсмаженням шматочках необхідно буде всю ніч пролежати в цьому ароматному цитрусовому маринаді.
Інгредієнти: яблучний оцет - 115 мл; оливкова олія - 115 мл; соєвий соус - 65 мл; лимон - 1 шт.; тростинний цукор - 5 г; часникові зубки - 3 шт.; свіжий імбир - шматочок 25 див. Приготування Видавіть сік з лимона і зчистите з нього всю цедру. З'єднайте наші складові з кислотою – лимонним соком і оцтом. Слідом влийте соєвий соус і оливкове масло. Коли всі рідкі компоненти з'єднаються в гладку емульсію, додайте цедру, пюрированный часник, цукор і тертий імбир. Не слід забувати і про гарну дрібку солі. Отриманого обсягу маринаду вистачить для півкілограмового шматка.
Маринад для копчення м'яса в домашніх умовах
Не беручи до уваги те, що маринувати м'ясо перед копченням можна як в сухому маринаді, так і в рідині, ми віддаємо перевагу першому варіанту з метою не наповнювати шматок. Цей рецепт маринаду для м'яса підходить як для гарячого, так і холодного копчення шматків.
Інгредієнти: свіжозмелену чорний перець - 2 ст. ложки; паприка - 2 ст. ложки; сушену цибулю і часник - по 1 ст. ложці; кайенский перець, мелений коріандр, насіння кропу - 1 ст. ложка. Приготування Якщо робите попередній посол м'яса, сіль можна виключити зі списку інгредієнтів для маринаду, в іншому випадку з'єднайте всі компоненти разом зі списку. Нарізаний шматок м'яса гарненько натріть ароматною сумішшю і залишити в холоді на пару днів.
Маринад для в'яленого м'яса
Шматки в'яленого м'яса, що отримали назву джерки, – зручний спосіб зберегти велику кількість м'яса про запас. З допомогою різноманітних маринадів, вяленому м'яса можна надавати стільки ж різних смаків, що і свіжого.
Інгредієнти: соєвий соус - 135 мл; гостро-солодкий соус - 135 мл; сушений лук, часник - по 1 ст. ложці. Приготування Перед початком маринування, розділіть вирізку на тонкі смужки. Підсумкового обсягу маринаду вистачить на 1 кг м'яса. Далі збийте соєвий соус з гостро-солодким чилі і додайте сушену цибулю з часником. Залиште м'ясо маринуватися мінімум на 8 і максимум на 14 годин.
Маринад для запікання м'яса в духовці
Інгредієнти: лимонний сік - 35 мл; оливкова олія - 15 мл; часникові зубки - 2 шт.; орегано - 1 ст. ложка; чебрець, паприка - 1 ч. ложка. Приготування Розітріть часник в пасту з пучкою солі. Розведіть пасту оливковою олією і додайте сушений орегано, чебрець і паприку. Влийте цитрусовий сік і занурте шматочки м'яса в маринад.
Маринад для м'яса на грилі
Гриль можна назвати одним з найбільш універсальних способів приготування, так як для нього годяться
різноманітні види маринаду. Той, що ми будемо використовувати далі, мінімалістичний.
Інгредієнти: тростинний цукор - 1 ст. ложка; гірчиця - 2 ст. ложки; паприка, чебрець - 1 ст. ложка; оливкова олія - 45 мл Приготування Приготуйте суміш із сухих спецій і розведіть її оливковою олією. Розподіліть отриману суміш по шматку м'яса і залиште маринуватися аж до доби.