Якщо у вас є глиняні горщики, але ви не знаєте, що можна швидко і смачно у них приготувати, скористайтесь наведені нижче рецептами страв і ви, безсумнівно, залишитеся задоволені результатом. Неймовірний смак і аромат чанахи або пельменів в горщиках не залишать вас байдужими і стануть частими гостями на вашому столі.
Рецепт чанахи чи грузинського жаркого в горщиках в духовці
Інгредієнти: Розрахунок на 4 горщика:
баранина, телятина або свинина (м'якоть) – 420 г; ріпчаста цибуля – 175 г; баклажани – 350 г; свіжі помідори – 250 г; бульби картоплі – 850 г; солодкий болгарський перець – 250 г; квасоля стручкова – 120 г; часник – 8 зубчиків; перець чилі – 1/2 стручка; аджика – 4 ч. ложки; вода або бульйон; мелений чорний перець – за смаком; сіль – за смаком; свіжа зелень – за смаком; шматочки свинячого або баранячого жиру. Приготування Для приготування грузинського жаркого чанахи всі компоненти нарізати досить великими скибочками і укладаються в горщики шарами. Першим розкладаємо на дно баранячий або свинячий жир. Потім розподіляємо півкільця цибулі і очищені зубчики часнику. Тепер розкладаємо нарізані великими кубиками баклажани і картоплю, а також квасолю. Наступним шаром викладаємо скибочки м'яса. На завершення очищаємо, нарізаємо і викладаємо на м'ясо болгарські перці і помідори. Кожен шар чанахи присмачую меленим чорним перцем. Також в горщики додаємо по чайній ложці аджики, по одному колечку перцю чилі без насіння і вливаємо доверху прогріту до кипіння підсолену воду або бульйон. Деякі рецепти передбачають використання в цьому випадку червоного сухого вина, можете випробувати і цей варіант.
Розміщуємо прикриті кришками горщики на деку, розташованому на середньому рівні прогрітій до 225 градусів духовки і готуємо страву протягом півтора годин.
По готовності заправляємо ароматне блюдо свіжою зеленню, і можемо подавати.
Рецепт пельменів в горщиках
Інгредієнти: Розрахунок на 4 горщика:
пельмені – 600 г; цибуля ріпчаста – 75 г; печериці – 220 г; твердий сир – 220 г; майонез або сметана – 220 г; вода – 120 мл; сіль – за смаком; мелена суміш перців – за смаком; спеції – за смаком; вершкове масло; рослинна олія; панірувальні сухарі. Приготування Для початку гарненько промиваємо гриби, даємо стекти, а потім шаткуємо їх пластинами. Ріпчасту цибулю чистимо, нарізаємо півкільцями, обсмажуємо на рослинній олії до прозорості, а потім додаємо грибочки. Витримуємо вміст сковороди на вогні, помішуючи, до повного випаровування
рідини, приправляємо сіллю, меленим чорним перцем, перемішуємо, знімаємо з вогню й даємо охолонути.
Горщики промазуємо всередині вершковим маслом, обсипаємо сухарями і укладаємо шарами пельмені, грибну масу і натертий на тертці твердий сир. На завершення заливаємо вміст горщиків сумішшю майонезу, води, приправленою сіллю, меленим чорним перцем і спеціями на свій смак.
Прикриваємо горщики кришками, розміщуємо в холодній духовці, включаємо її і налаштовуємо на температурний режим 175 градусів. Витримуємо страву в духовці протягом сорока хвилин і можемо подавати.