Останнім часом в РФ і на інших пострадянських територіях вельми популярна паназійська кухня (тобто, китайська, японська, в'єтнамська та інших країн Тихоокеанско-Азіатського регіону).
Корінь імбиру – коренеплід з вельми специфічним пряним ароматом та гострим смаком, один з традиційних продуктів в паназіатської кухні.
Маринований імбир, так само як і свіжий, володіє цілющими властивостями, зігріває в холодну погоду, благотворно впливає на весь організм людини при систематичному вживанні, чудово очищає смакові рецептори перед вживанням м'яса, риби і морепродуктів.
Можна замаринувати корінь імбиру і вдома, розповімо, як правильно і смачно можна робити це.
Як замаринувати імбир в рисовому або сливовому оцті?
Цей спосіб можна вважати класичним.
Інгредієнти: корінь імбиру свіжий – 500 г; оцет рисовий або сливовий – 25-5% - близько 200 мл; цукор – 4 ст. ложки; горілка рисова міцністю близько 20% (саке або шаосінське рисове вино, або мірін, тоді цукор не обов'язковий) – 5-8 ст. ложок; сливове вино або вишневе, або Мартіні рожеве – 200 мл Приготування Коренеплоди миємо й обсушуємо серветкою, очищаємо від шкірки за допомогою овочечистки, шаткуємо так, щоб вийшли тонкі плоскі шматочки, як пелюстки. Трохи присаливаем імбир і ставимо кип'ятити воду в каструльці (шматочки імбиру нехай злегка просолятся за цей час). Проварюємо шматочки імбиру в киплячій воді протягом 1 хвилини і відкидаємо на друшляк.
Варимо маринад: змішати горілку, вино, оцет і цукор, доводимо до кипіння. Сливове вино або дороге Мартіні легко замінить відоме вино Букет Молдавії рожевий. Можна не кип'ятити суміш, а лише прогріти на водяній бані протягом 20 хвилин, так ми збережемо всі корисні властивості складових маринад інгредієнтів.
Закладаємо імбир в чисту скляну або керамічну ємність і заливаємо гарячим маринадом. Закриваємо кришкою і остуджуємо, після чого поміщаємо на полицю холодильника на 3 дні.
Колір готового імбиру може бути ближче до тих, чи інших відтінків рожевого або жовтого.
Зберігати імбир, замаринований за цим рецептом можна протягом 3 місяців в холодильнику в закритій тарі.
Як замаринувати імбир з звичайним оцтом?
Це дуже просто: замість рисового оцту використовуйте будь-натуральний фруктовий оцет. Використовувати столовий прозорий оцет можна, але буде несмачно (використовувати есенцію точно не слід). Також можна замінити рисову горілку звичайної (зрозуміло, зменшивши кількість в 2 рази).
Як замаринувати імбир в домашніх умовах – альтернативний рецепт
Інгредієнти: імбир свіжий (коренеплоди) – 300 г; лимон – 1 шт.; лайм – 1 шт.; перець пекучий червоний свіжий – 1 шт. (можна недозрілий, ще зелений); часник – 5 зубчиків; мед натуральний – 2 ст. ложки; соєвий соус – 1 ст. ложка; мелені спеції (коріандр, гвоздика); ром світлий – 60 мл; вода – 200 мл Приготування Вимиті і обсушені коріння імбиру очищаємо з допомогою овочечистки і тонко нарізаємо (як би, пелюстками). Проварюємо шматочки імбиру в
окропі протягом 1 хвилини і відкидаємо на друшляк.
Закладаємо тонкі пластинки імбиру в скляну або керамічну ємність.
Робимо холодний маринад: з'єднуємо сік лимона, сік лайма, соєвий соус, мед, ром і спеції. Можна додати в маринад води не більше 100 мл Заливаємо цією сумішшю імбир, закриваємо ємність і відправляємо в холодильник мінімум на добу.
Імбир, замаринований в домашніх умовах за таким рецептом хороший з стравами в'єтнамі, камбоджі, тайської, філіппінської і індонезійської кухні.