Топінамбур - клубненосное, багаторічна рослина, яке відоме в наших краях як «земляна груша». За смаком у готовому вигляді нагадує солодкий картопля, а сира м'якоть - щось середнє між смаком картоплі і редису, тільки без відомої гіркоти останнього.
Якщо детальніше вивчити склад плодів топінамбура, то виявляється, що в ньому міститься практично вся корисна частина таблиці Менделєєва, безліч незамінних амінокислот, вітамінів, особливо групи «В», клітковина. Особливо коренеплоди багаті на інулін,- речовиною, яка є природним замінником інсуліну. Як наслідок вживання топінамбура показано людям, що страждають цукровим діабетом. Крім того, його сік рекомендують пити для зниження підвищеної кислотності шлунка, поліпшення перистальтики кишечника, а також при кишкових кольках і печії.
Однак треба завжди пам'ятати про індивідуальній непереносимості продуктів і перший раз пробувати топінамбур в невеликій кількості, щоб переконатися в хорошій його переносимості.
У кулінарії м'якоть бульби земляної груші варять, смажать і тушкують, додають у салати. Топінамбур можна також досить успішно запекти в духовці, як самостійно, так і з додаванням інших овочів, м'ясних продуктів і сиру. Також можна зустріти в торговельній мережі чіпси і цукати з топінамбура.
Ось такий чудовий диво-овоч росте на наших городах, а деякі з нас і не підозрюють про його корисні властивості і смакові якості.
Сьогодні ми розповімо, як правильно приготувати топінамбур в домашніх умовах.
Як правильно приготувати смажену топінамбур?
Інгредієнти: топінамбур – 500 г; рослинна олія – 30 мл; суміш мелених перців; лимонний сік; зелень ; сіль. Приготування Бульби топінамбура добре промиваємо, очищаємо від шкірки і нарізаємо шматочками. На розпечену сковороду наливаємо олію, викладаємо одним шаром нарізану топінамбур і обсмажуємо, помішуючи, три хвилини. Потім вимикаємо плиту і залишаємо страву під кришкою ще три-чотири хвилини. Дістаємо шматочки на паперовий рушник або серветку і даємо жиру вбратися.
Подаємо топінамбур, окропивши лимонним соком і посипати зеленню.
Топінамбур з беконом і сиром
Інгредієнти: топінамбур – 500 г; цибуля – 250 г; морква – 200 г; копчений бекон – 250 г; овочевий бульйон – 250 мл; вершки жирні – 125 мл; твердий сир – 100 г; сіль; чорний мелений перець; свіжа зелень. Приготування У сковороді або сотейнику, який підійде для запікання в духовці, обсмажуємо очищений і нарізаний кубиками цибулю і бекон. Потім додаємо моркву, подрібнену соломкою, і трохи припускаємо. Тепер закладаємо очищений і нарізаний шматочками топінамбур, вливаємо бульйон і вершки, приправляємо сіллю і перцем і тушкуємо під кришкою п'ятнадцять хвилин. Після закінчення часу посипаємо тертим сиром і запікаємо в розігрітій до 220 градусів духовці до красивого рум'янцю.
Подаємо до столу, приправивши зеленню.
Вітамінний салат з топінамбура з яблуком
Інгредієнти: топінамбур очищені – 200 г; антоновское яблуко – 150 г; морква – 100 г; селера черешкова – 100 г; сметана – 40 г; сіль, перець; свіжа зелень. Приготування Очищене яблуко і черешкова селера нарізаємо соломкою. Моркву і топінамбур очищаємо і натираємо на крупній тертці.
Всі інгредієнти складаємо в салатник, заправляємо сметаною, сіллю і перцем і перемішуємо. Зверху притрушиваем свіжою зеленню. Прекрасно зможуть доповнити смак цього салату кедрові горішки або кешью.