Топінамбур або ж «земляна груша» - це не тільки смачний, але і дуже корисний коренеплід, який може стати незамінним інгредієнтом безлічі страв на вашому столі. А різноманітність страв з цього овоча вражає: це і салати, оладки, і варення, і навіть квас з топінамбура. При постійному вживанні топінамбура, з організму людини виводяться токсини, знижується вага, відновлюються сили при втомі, так і в загальному поліпшується стан організму. Завдяки цьому корисного овочу зміцнюється імунна система організму. Він сприяє запобіганню інфаркту, інсульту, шлунково-кишкових захворювань.
Топінамбур містить у своїх бульбах дуже багато вітамінів і мінералів (калій, цинк, залізо, кремній). Крім цього, бульби топінамбура багаті білками, цукром, пектиновими речовинами, органічними кислотами та особливо цінних рослинним аналогом інсуліну - полісахарид інулін, яке утилізує глюкозу в людському організмі. Тому, топінамбур радять їсти людям, у яких цукровий діабет.
У кулінарії м'якоть бульби земляної груші варять, смажать і тушкують. Топінамбур можна також досить успішно запекти в духовці, як самостійне блюдо, так і з додаванням інших овочів, м'ясних продуктів і сиру. Також можна зустріти в магазині чіпси або цукати з топінамбура.
Як приготувати топінамбур в домашніх умовах?
Інгредієнти: коренеплід топінамбура вагою 300-400 гр; морква трохи більше середнього -1 шт; червоний болгарський перець - 1 шт; свіжий огірок - 2 шт; свіжі помідори черрі - 2 шт; оливкова олія - 3-4 столових ложки; зелень ; мелений чорний перець і сіль. Приготування Спочатку моєму коренеплід і моркву очищаємо від шкірки. Трьом на маленьку тертку моркву і топінамбур, подрібнюємо цибулю і зелень. Вичищаємо насіння з червоного болгарського перцю і нарізаємо соломкою. Огірки можна очищаємо від шкірки і нарізаємо тоненькими пластинками. Помідори черрі ріжемо на невеликі часточки. Складові змішуємо, солимо за смаком і заправляємо оливковою олією (соняшниковою) олією. За бажанням додаємо мелений чорний перець або іншу ароматну приправу.
Салат з топінамбура з морквою
Інгредієнти: топінамбур очищені – 200 г; яблуко – 150 г; морква – 100 г; сметана – 40 г; сіль, перець; свіжа зелень. Приготування Очищене яблуко нарізаємо соломкою. моркву і топінамбур очищаємо і натираємо на крупній тертці.
Всі інгредієнти складаємо в салатник, заправляємо сметаною, сіллю і перцем і перемішуємо. Зверху притрушиваем свіжою зеленню. Доповнять смак цього салату кедрові горішки або кешью.
Використовуючи топінамбур можливе приготування різноманітних страв. Ось, наприклад, оладки з топінамбура дуже ситні, смачні і нагадують чимось деруни, але з солодкуватим смаком.
Оладки з топінамбура
Інгредієнти: коренеплід топінамбура вагою 400-500 гр; яйце – 1 шт; борошно – 3-4 ст. л; сіль – 05 ч. л.; сода – 05 ч. л.; оцет столовий – 1 ст. л; перець мелений чорний; часник – 3-4 зубчики; коріандр – 05 ч. л.; олія соняшникова рафінована. Приготування Очищаємо топінамбур від шкірки і натираємо на тертці або подрібнюємо у блендері. Додаємо до топінамбура одне яйце, мелений коріандр, чорний перець, подрібнений часник, посолити і все акуратно перемішати. Гасимо соду невеликою кількістю оцту і додаємо в отриману масу. Борошно акуратно вмішуємо до консистенції густої сметани. На добре розігріту сковороду наливаємо рафіновану соняшникову олію і потім ложкою викладаємо наші оладки і обсмажуємо з обох сторін на невеликому вогні до рум'яної скоринки.