Описати смак топінамбура непросто: «земляна груша» віддає картоплею, грибами і часником, а тому якщо ви є шанувальником подібної смакової палітри, то неодмінно оціните плід по достоїнству, як і наші рецепти салатів з ним.
Хочете приготувати що-то по-справжньому незвичайне? Тоді беріться за пошуки топінамбура і вперед, до салатів!
Салат з топінамбура – рецепт
Інгредієнти: топінамбур - 2 жмені; цикорій - 1 головка; латук - 3 великих листа; бекон або панчетта - 8 скибочок; фіолетовий цибуля - 60 г; зелень петрушки; бальзамічний оцет - 45 мл Приготування Старанно промитий топінамбур відварюємо до м'якості, охолодити, розрізаємо навпіл. На суху сковороду кладемо скибочки бекону і чекаємо моменту, коли весь жир з нього витопиться. Як тільки на сковороді виявиться велика кількість розігрітого жиру, кладемо в нього цибулю і варений топінамбур. Готувати базу для теплого салату слід до тих пір, поки цибуля не стане м'яким і липким, топінамбур не підрум'яниться, а бекон не перетвориться в рум'яні хрусткі шматочки.
Викладаємо обсмажені інгредієнти поверх подушки з цикорію і латуку, поливаємо блюдо оцтом і олією, а перед подачею посипаємо зеленню петрушки.
Салат з топінамбура з морквою і яблуком «Вітамінна бомба»
Інгредієнти: топінамбур - 450 г; солодкий цибуля - 40 г; морква - 230 г; кисле яблуко - 50 г; сік лимона - 40 мл; оливкова олія - 40 мл Приготування Приготуйте просту салатну заправку, змішавши лимонний сік з маслом. Натріть моркву, топінамбур і яблуко на крупній тертці, слідом покладіть тонкі півкільця цибулі і перемішайте інгредієнти з заправкою.
Смачний салат з топінамбура
Інгредієнти: топінамбур - 900 г; солодкий перець (великий) - 2 шт.; мікс салату - 3 жмені; зелень петрушки; гарбузовий насіння (смажені) - 30 г; грецький йогурт - 60 мл; головка часнику; оливкова олія - 120 мл; лаймовий сік - 15 мл Приготування Запікаємо политі маслом шматочки топінамбура 40 хвилин при 200 градусах. По сусідству запікаємо часникову головку, попередньо обернувши її фольгою. Над палаючою конфоркою обпалюємо перці начорно і зчищаємо обвуглену шкірку, а разом з нею витягаємо і насінну коробку. Шматочки перців змішуємо з топінамбуром, зеленню і салатним міксом.
Видавлюємо вміст запечених часникових зубчиків і пюрируем його з маслом, йогуртом і соком. Поливаємо салат з топінамбура отриманої заправкою, посипаємо гарбузовим насінням.
Як приготувати салат з топінамбура з буряком?
Інгредієнти: буряк - 480 м; топінамбур - 8 шт.; рукола або мікс салату - 8 ст.; солодкий цибуля - 40 г; апельсин - 1 шт.; козячий сир - 50 г; винний оцет - 40 мл; оливкова олія - 80 мл; мед - 15 мл Приготування В розігрітій до 200 градусів духовці запікаємо обгорнуту фольгою буряк близько години, а за 20 хвилин до готовності додаємо до неї кружальця топінамбура. Запечені овочі остуджуємо і змішуємо з салатним міксом, тонкими півкільцями цибулі і м'якоттю апельсина (без перетинок). Збиваємо масло з медом і оцтом, і виливаємо отриману заправку поверх салату. Перед подаванням страву посипаємо крихтою козячого сиру.
Салат з топінамбура з капустою і рисом
Інгредієнти: топінамбур - 10 шт.; свіжий чебрець - 2 гілочки; червонокачанна капуста - 1/4 ст.; відварений дикий рис - 1 ст.; рукола - 2 жмені; родзинки - 2 ст. ложки; оливкова олія - 45 мл; сік і цедра 1 апельсина. Приготування Чвертю від загального обсягу олії поливаємо нарізаний кружечками топінамбур і запікаємо при 200 градусах 20 хвилин. Шаткуємо капусту і змішуємо її з руколою і охолодженим відварним рисом. Зверху укладаємо теплі скибочки топінамбура, посипаємо блюдо родзинками і заправляємо сумішшю залишився олії з лимонним соком і цедрою.