Наприклад, ви вирішили приготувати свинину запеченої в духовій шафі. В цьому випадку добре буде м'ясо попередньо замаринувати, особливо, якщо ви купили його замороженим. Маринування не тільки змінює і доповнює смак м'яса, але і, певним чином, змінює його структуру, робить м'якше, як би відновлює первісний стан, насичуючи рідиною, яка могла бути втрачена при тривалому заморожуванні і наступному розморожуванні. Тобто, ви вже зрозуміли, що свинина, побывшая деякий час в маринаді, а потім запечена, як правило, виходить, як мінімум, з більш вишуканими смаками.
Розповімо, як можна приготувати свинину в маринаді для подальшого запікання.
Свинина під апельсиновим маринадом, запечена в духовці
Інгредієнти: м'ясо свиняче без кісток (шия, корейка, окіст, лопатка) – 800 г; цибуля ріпчаста – 2 шт.; гірчиця та/або соєвий соус; свіжовичавлений апельсиновий сік-фреш (з 1 великого плоду); рожеве або біле десертне вино (мускат, вермут, мадера) – 60 мл; часник – 4 зубчики; перець червоний пекучий; мелені спеції (коріандр, мускатний горіх, чорний і запашний перець і ін); зелень для оформлення. Приготування Готуємо маринад. Наливаємо невелику кількість вина в окрему чашку, продавлюємо туди ж часник і заправляємо спеціями, нехай постоїть хвилин 20 потім процідимо через дрібне ситечко. До ароматизованого часником і спеціями провину додамо апельсиновий сік (його повинно бути значно більше, ніж інших рідких компонентів), приправимо соус гірчицею і/або соєвим соусом.
Нарізаємо м'ясо порційними шматочками середнього розміру, а цибулю – півкільцями, покласти в глибоку тісний ємність і перемішуємо. Заливаємо маринадом, ще раз перемішуємо, накриваємо і залишаємо на 1-4 години, як вам більше подобається.
Перед тим, як запікати, поміщаємо під друшляк миску, в друшляк перекладаємо м'ясо, нехай маринад трохи стече, процідимо його і перельем в окрему ємність.
Закладаємо м'ясо з цибулею в вогнетривку форму в один шар, не тісно. Накриваємо форму кришкою або фольгою, ставимо на решітку в духовку і запікаємо протягом 30 хвилин, ґрати висуваємо і обливаємо напівготове м'ясо маринадом. Запікаємо ще протягом 20 хвилин без кришки. Свинину в апельсиновому маринаді краще всього подати з молодою зеленою квасолею, рисом або рисовою локшиною. Про зелень не забудьте.
Свинина в брусничним маринаді
Інгредієнти: свинина нежирна – близько 600 м; брусниця – 200 р. Приготування Для приготування маринаду протираємо стиглі ягоди брусниці через сито і на основі отриманої субстанції робимо брусничний маринад, можна з додаванням невеликої кількості лимонного соку. Якщо хочете, можна додати в брусничний маринад часник, треба настояти протягом 20 хвилин і ще раз процідити, тоді вже маринуйте і запікайте.
Якщо хочете запекти свинину в рукаві, добре для цього замаринувати її у вині рожевому або білому, бажано, несульфитированном.
Цілісний не дуже товстий шматок свинячого м'яса або шматочки середнього розміру запечатуємо герметично в рукаві з невеликою кількістю вина і залишаємо на 2-4 години (іноді перевертаємо і струшуємо), після чого поміщаємо в духовку і запікаємо протягом близько 1 години. Рукава целофанові краще не використовувати (при нагріванні вони виділяють м'ясо шкідливі речовини), скрутіть рукав з фольги, можна зробити 2 шари.
Свинина в духовці під гострим томатним маринадом
Інгредієнти: свинина – 600 г; цибуля ріпчаста – 2 шт.; томат-паста (без консервантів) – 2-3 ст. ложки; масло або жир свинячий; пекучий червоний перець; спеції; часник; зелень. Цибулю, нарізану півкільцями або чверть кільцями, злегка пасеруємо на олії в сковороді (лука не повинно бути мало, з нього формуємо підкладку).
Викладаємо цибулю у вогнетривку форму, рівномірно розподіляючи, зверху викладаємо свинину, нарізану порційними шматочками. Обливаємо гострим соусом, приготованим на основі розведеною водою томат-пасти з додаванням червоного пекучого перцю, часнику та інших спецій, бажано процідити соус. Запікаємо протягом близько 1 години під кришкою або фольгою.