Якісну локшину, куплену в магазині, можна приготувати по-домашньому, наприклад, зварити з неї смачний суп або зварити її окремо і подати з яким-небудь соусом, з м'ясними, рибними, овочевими стравами, з грибами або морепродуктами . Ще смачніше готувати всі ці страви з домашньою локшиною.
Домашня локшина смачніше, як мінімум, не тільки тому, що робиш її самостійно, а ще й тому, що прагнеш використовувати якісні продукти і робиш все найкращим чином.
Домашню локшину роблять із тонко розкачаного тіста вручну за допомогою ножа або з допомогою домашньої лапшерізки (дуже корисний девайс для такого випадку, у деяких вдома навіть збереглися такі пристрої ще з радянських часів).
Розповімо про варіанти рецептів приготування тіста для домашньої локшини, з якої ви зможете готувати по-домашньому смачні і корисні страви.
Тісто для домашньої локшини можна робити не тільки з пшеничного борошна, але і з суміші пшеничного борошна з борошном з різних інших злаків, якщо хочете, з добавками. У такий локшині буде значно менше глютену (який деяким протипоказаний), крім того, наприклад, гречана локшина цікава не лише любителям паназіатської кухні, але і дуже підходить для харчування при діабеті і при проблемах із зайвою вагою.
Найпростіше тісто для домашньої локшини з борошна і води без яєць – рецепт
Інгредієнти: борошно цільнозернові спельтовая або шпалерна – приблизно 2 заходи; вода – 1 захід. Приготування Замішуємо тісто з просіяного борошна і холодної чистої води (можна міксером зі спіралеподібною насадкою). Промешиваем ретельно. Тісто має вийти досить крутим. Розкачуємо тісто в тонкі пласти і робимо локшину ножем або за допомогою лапшерізки. Не тісно розсипаємо-розкладаємо в один шар локшину підсушитися на чистому папері, хоча б протягом 3 годин. До стану al dente домашня локшина вариться приблизно протягом від 5 до 8 хвилин.
Якщо хочете підвищити корисність локшини, можна взяти 2 заходи пшеничного борошна і змішати з 1 заходом вівсяної та/або ячмінної. Якщо ви не знайшли у продажу ячмінне борошно, її можна отримати, перемоловши звичайну перлову крупу в домашній млинку типу кавомолки.
Тісто для яєчної локшини – рецепт
Інгредієнти: борошно пшеничне або змішана з вівсяної та/або ячмінної – приблизно 2 склянки об'ємом 250 мл; вода – 1 склянка; яйце куряче – 1 шт. Приготування Замішуємо тісто з просіяного борошна і холодної чистої води. Додаємо яйце. Ретельно вимішуємо, але недовго, можна міксером зі спіралеподібною насадкою на малих обертах. Розкачуємо тісто в тонкий пласт і ріжемо локшину, використовуючи ніж або лапшерезку. Розкладаємо локшину на аркуш паперу, нехай підсохне (див. вище).
Яєчна локшина більш ситна і калорійна, ніж проста, ще вона чудова тим, що менше розварюється в процесі приготування. Варимо яєчну локшину до стану al dente протягом близько 8-10 хвилин.
У Китаї дуже люблять локшину, там її готують з борошна різних злаків і навіть з борошна бобових. Особливо улюблені в Китаї рисова і гречана локшина.
Тісто для китайської гречаної локшини – рецепт домашній
Інгредієнти: борошно гречана – 1 захід; борошно пшеничне – 1 захід; вода – 1 захід. Приготування Змішуємо пшеничну і гречану муку, просіваємо і замішуємо тісто на воді (або з додаванням яйця), якщо хочете зробити локшину більш легкої, можна додати рисового або кукурудзяного крохмалю, але не більше 1/4 від загального обсягу. Розкачуємо тісто в пласт і робимо локшину ножем або лапшерезкой.
Таким же способом робиться і домашня локшина рисова (вона вариться не більше 8 хвилин).
Ще в тісто для домашньої локшини, яку готують за будь-яким із наведених рецептів, можна додати мелені в порошок спеції (наприклад, суміш каррі), томат-пасту, або тонко терту пасту зі свіжої зелені. Такі добавки не тільки надають локшині нові кольори і смаки, але і значно підвищують її корисність.