Галушки – невеликі вироби, як правило, круглої форми, що складаються звичайно з борошна і яйця, що готуються безпосередньо перед наступним проварюванням у супах або для окремого приготування (в таких варіантах галушки можуть подаватися в якості другого або десертної страви). Галушки в тій чи іншій формі популярні у багатьох народів. Зрозуміло, готують їх по-різному, хоча загальна ідея зберігається.
Розповімо, як і яке тісто можна зробити на галушки.
Звичайно ж, самий простий варіант тесту для галушок – класичний, тобто пшеничне борошно + яйце і вода. Однак глютен, у великих кількостях міститься в пшеничного борошні, не завжди корисний, та й взагалі, продукти з високосортного борошна пшеничного, м'яко кажучи, не сприяють збереженню стрункості фігури з-за високого вмісту «швидких» вуглеводів. Виходячи з цих обставин, краще всього вибирати для тіста цільнозернове шпалерну або спельтове пшеничне борошно або змішувати пшеничне борошно з борошном інших злаків (вівсяної, гречаної, ячмінної, кукурудзяної та ін). Іноді до складу тесту для галушок включають картоплю в тому чи іншому вигляді.
Тісто для галушок в суп – рецепт класичний
Інгредієнти: борошно пшеничне (або в суміші з гречаної, вівсяної, ячмінної) – 1 склянка; яйце куряче – 1 шт.; сіль – 1 щіпка; трохи води. Приготування Просіваємо борошно, додаємо яйце, сіль і трохи води так, щоб вийшло не дуже круте тісто. Промешиваем ретельно, формуємо з тіста не товсту «ковбаску», ділимо її ножем на приблизно однакові шматочки, з яких скачуємо невеликі кульки (краще всього не більше 2 см в діаметрі). Закладаємо галушки в вариться суп (наприклад, на м'ясному бульйоні з овочами) ближче до закінчення приготування. Щоб галушки добре проварилися зо потрібно приблизно 8-10 хвилин. Можна зварити галушки окремо в каструльці з водою і подати їх з яким-небудь соусом, наприклад, сметаною, вершковим або томатним, або просто з шматочком вершкового масла (часник, спеції і зелень не забудьте).
Щоб підвищити ситність цієї страви, можна замість води використовувати молоко і/або додати в тісто сметани (не більше 100 мл на розрахункове кількість, див. вище).
Галушки з заварного тіста – рецепт
борошно пшеничне – 1 склянка; масло вершкове натуральне – 2 ст. ложки; яйце куряче – 2 шт.; молоко – близько 150 мл; сіль – щіпка. Приготування Обполіскуємо каструльку зсередини холодною водою і вливаємо молоко, доводимо до кипіння і додаємо сіль і масло, розчиняємо його і потроху підмішуємо просіяне борошно. Знімаємо з вогню і охолоджуємо до ступеня, коли до каструлі можна прикласти руку і не прибирати. Енергійно помішуючи виделкою, вводимо в тісто яйця. Робимо з тіста нетовсту «ковбаску», ділимо її ножем на шматочки, з яких скачуємо галушки, варимо їх у супі чи окремо протягом 8-10 хвилин.
Щоб підвищити корисність галушок, в тісто можна додавати спеції, овочеві пюре і свіжу зелень.
Тісто для пряних корисних галушок з кукурудзяного борошна з гарбузом і зеленню
Інгредієнти: вода або молоко – 1 стакан; борошно кукурудзяне – 05 склянки; борошно пшеничне – близько 05 склянки; яйце куряче – 1 шт.; гарбуз – 100 г; мелені спеції (червоний пекучий перець, мускатний горіх і ін); зелень (петрушка, коріандр і ін). Приготування У каструльці доводимо до кипіння воду або молоко. Всипаємо кукурудзяну муку і енергійно помішуємо, проварюємо до легкого загусання (це відбувається досить швидко). Ставимо каструльку дном у посудину з холодною водою – остуджуємо.
М'якоть гарбуза і зелень за допомогою блендера або комбайна доводимо до стану пюре. Змішуємо овочеве пюре з кукурудзяною кашею, додаємо спеції. В останню чергу додаємо яйця і ретельно промешиваем (виделкою), густоту тіста регулюємо пшеничним борошном. Скачуємо галушки з ще теплого тесту (не дайте йому охолонути повністю), дозуємо порції ложечкою. Проварюємо корисні галушки протягом 8 хвилин в супі або окремо.