Ймовірно, з тих самих пір, як люди вперше стали готувати варені яйця не вщухає питання про те, як же все-таки робити це правильно. Благо, незважаючи на те, що домогосподарки можуть сперечатися до цих пір, професійні кулінари вже давно визначилися з конкретними вказівками. Про них ми і розповімо в нашій статті.
Як правильно варити яйця круто?
Почнемо з головного руйнування стереотипів: яйця потрібно завжди класти в киплячу воду, щоб білок вмить схопився. При цьому самі яйця перед варінням краще потримати в теплій воді або за годину-півтора перед варінням залишити при кімнатній температурі, в іншому випадку, при зануренні в окріп шкаралупа моментально лопне. Запобігти розтріскування шкаралупи також допоможе додавання щіпки солі. Відразу ж після занурення, тривалість 10-12 хвилин (час залежить від розміру яєць), а після закінчення часу занурте варені яйця в заздалегідь підготовлену миску з крижаною водою. Останній крок надзвичайно важливий для забезпечення швидкої і легкої чистки. Так, міфи свідчать, що на легкості відділення шкаралупи позначається вік яєць, але на ділі це не так. Яйця набагато легше чистити саме із-за перепаду температур при зануренні з окропу в крижану воду, так як завдяки цьому під шкаралупою утворюється конденсат.
Занадто тривале варіння може вплинути не тільки на сам білок (напевно вам відома текстура "гумового" переваренного білка), але і на жовток, колір якого змінюється з характерно жовтого на неприємний синювато-зелений. Остання реакція протікає завдяки тому, що в результаті тривалої варіння сірка з жовтка з'єднується з залізом з білка, утворюється оксид заліза, який і випадає синьо-зеленим осадом на поверхні.
Як правильно варити яйця некруто?
Отже, з тим як правильно варити курячі яйця круто ми розібралися, а що ж робити любителям рідких жовтків? Все просто! Дотримуватися аналогічні правила лише з єдиною умовою – скороченням часу приготування до 7-8 хвилин. Так як жовток у яєць некруто залишається рідким, чистити їх стає значно складніше, а тому особливу увагу приділіть різкого охолодження після варіння.
Як правильно варити перепелині яйця ?
Так як перепелині яйця в 2-3 рази менше навіть невеликих курячих, то час їх приготування зводиться до мінімуму. Після закипання перепелині яйця круто слід варити 5 хвилин, а для яєць некруто буде досить і двох. Далі їх також різко охолоджують і залишається найскладніший етап – очищення.
Як правильно варити яйця пашот?
Не дивлячись на те, що існують методи варіння яєць пашот з використанням харчової плівки і навіть спеціальних пластикових контейнерів, класичним методом був і залишається метод варіння з використанням лише вашого сотейника і окропу.
Першим секретом ідеальних яєць пашот стане додавання оцту у воду. Саме завдяки оцту яєчний білок швидко і різко схоплюється, не розтікаючись і вже тим більше не прилипаючи до
дна і стінок. Їдальні ложки оцту на літр води буде достатньо. Сіль краще не додавати, оскільки вона робить білок більш жорстким.
Перед тим, як приступати до варінні, обережно розбийте яйце в невелику миску, так ймовірність пошкодити жовток при попаданні яйця у воду мінімізується. Тепер з допомогою ложки починайте інтенсивно помішувати воду в каструлі, створюючи воронку, врахуйте, що вода при цьому не повинна кипіти надто активно. Прямо в центр воронки вилийте яйце і засічіть 3 1/2 або 4 1/2 хвилини (знову-таки, в залежності від розмірів яйця). Готові яйця обережно витягніть на серветку з допомогою шумівки, дайте обсохнути і подавайте.