Вернуться назад Распечатать

Як варити спагетті?

Як варити спагетті?
Спагетті – популярний практично в усіх відносно розвинених країнах вид пасти (або як кажуть у нас, макаронних виробів). Спагетті роблять з високосортної пшеничного борошна, вони мають круглий перетин, діаметр – близько 2 мм. Довжина сучасних спагетті може коливатися приблизно від 15 до 25 див. Спагетті звичайно подають з різними приправами і соусами (налічують до 10 тисяч). В різних областях Італії до складу соусів і сумішей, що подаються до спагетті, традиційно входять вироблені в регіоні продукти.
Історія і види спагетті
Спагетті – італійський культовий продукт, придуманий в Неаполі, назва в 1842 році дано якимсь Антоніо Вівіані, який звернув увагу на схожість цього виду пасти з відрізками шпагату. Сама ж практика виготовлення подібних виробів (іменованих «макаронис») склалася значно раніше: перше документальне свідоцтво від 4 лютого 1279 року.
Фахівці розрізняють понад 100 підвидів спагетті, але щоб не забивати собі голову, цілком достатньо розрізняти спагетті класичні (див. вище), а також більш тонкі – спагетини і більш товсті – спагеттоні.
Виробництво спагетті в СРСР стало розвиватися з початку 80-х років ХХ століття.
Розповімо, як правильно варити спагетті та інші якісні макарони.
Вибираємо спагетті
Загальний принцип вибору: якісні спагетті не можуть коштувати дешево. Тому при покупці цього виду пасти уважно вивчіть упаковку. Самі кращі спагетті (як і інші макаронні вироби) маркуються написом «група А», це означає, що вони виготовлені з пшениці твердих сортів. Вироби, що маркіруються іншими написами, коштують дешевше і робляться з менш якісної пшениці, що містить більше клейковини. Слід розуміти, що дешеві макаронні вироби не корисні для бажаючих зберігати стрункість фігури.
Загальна ідея приготування спагетті виглядає наступним чином: у каструлі доводимо до кипіння воду і занурюємо в неї спагетті повністю повільно згинаючи з легким натиском (а не ламаючи, як склалося в певних верствах населення). У ресторанах спагетті зазвичай варять стоячи в спеціальних високих і вузьких каструлях з глибоким ситом.
Як довго варити спагетті?
Зазвичай на упаковці спагетті (та інших видів пасти) зазначено як довго потрібно варити їх. Класичне італійське приготування передбачає проварювання спагеті та інших макаронів до стану al dente, що буквально перекладається як «на зубок». Це означає, що вони не повинні бути переварені. В середньому час приготування якісних спагеті до стану al dente може варіювати від 5 до 15 хвилин (найкращий результат – приблизно 8-10 хвилин). Деякі види спагетті готують з яйцем, їх можна варити на хвилину-другу довше, ніж звичайні спагетті з борошна і води (але не більше 15 хвилин).

Загальне правило приготування


Готові спагетті відкидаємо на друшляк і ні в якому разі не промиваємо, якісні готові макаронні вироби не потребують цій процедурі.
Ми в загальних рисах вивчили, як варити спагетті, у найпростішому варіанті їх можна подати з сиром, приправивши шматочком вершкового масла, такі рецепти традиційні для північних «сухопутних» районів Італії і межує з нею Швейцарії, де розвинене виробництво молочних продуктів. Зрозуміло, можна придумати і інші приправи і соуси, виходячи з того, що є в господарстві (або скористатися готовими традиційними рецептами).
Надзвичайно корисні чорні спагетті, виготовлені з додаванням природних секретів каракатиці, так званих чорнила, які надають пасті характерний колір.

Як варити чорні спагетті?


Варимо чорні спагетті так само, як і звичайні (див. вище), найкращі результати – 8-11 хвилин. Чорні спагетті також не промивають, зазвичай їх подають з приправами на основі морепродуктів.
Останнім часом на пострадянському просторі зростає популярність одного рецепту, який, мабуть, придуманий креативно мислячими мамами дітей дошкільного віку з не дуже хорошим апетитом: спагеті в сосисках. Виходять як
Як варити спагетті?
ніби осьминожки – психологічний залучають для дітей.

Як варити спагетті в сосисках?


Інгредієнти:

  • сосиски недовгі;

  • спагетті.


  • Приготування
    Сосиску розрізають навпіл, кожну з половинок встромляють кілька спагеттин і варять до готовності протягом не менше 8 хвилин, потім воду зливають, подати найкраще з делікатними негострими соусами.