Поїдання насіння – культове психологічне задоволення, порівнянне з чаюванням і медитацією. Існує думка, що шкідливо вживати насіння, в основному, проте, не підтримується лікарями-дієтологами. Навпаки, помірне вживання добре приготованих насіння соняшнику сприяє зміцненню судин і покращує роботу нервової системи, мозку і травлення. Найбільш корисні сирі насіння, витягнуті з лушпиння безпосередньо в процесі вживання. Рекомендоване добове кількість не повинна перевищувати 100 грам.
Останнім часом насіння соняшнику (очищені і в лушпинні, смажені і непідсмажене) продаються упакованими в асортименті. Нас, однак, не завжди влаштовує смак цих готових продуктів, вони можуть псуватися через порушення умов і строків зберігання. Крім того, ми не знаємо, як вони приготовані, не містять всякі шкідливим добавки.
Розповімо, як правильно смажити насіння на сковороді в домашніх умовах.
Інгредієнти: насіння соняшнику сирі – 1-2 склянки; сіль крупна (необов'язкова). Приготування Промиваємо насіння, щоб звільнити їх від пилу і дрібних частинок рослини і відкидаємо на сито, а потім викладаємо вільно на чисту серветку.
Добре нагріваємо суху сковороду, чавунну або алюмінієву (без покриття). Засипаємо насіння, рівномірно розподіляємо їх по площині сковороди. Спочатку на середньо-сильному вогні просушуємо, помішуючи дерев'яною лопаткою, до того моменту, як перестане підніматися пар. Потім зменшуємо вогонь до мінімуму і, продовжуючи помішувати, смажимо до бажаної готовності (треба думати, час обсмажування складе не більше 10 хвилин). Якщо насіння почали потріскувати, точно пора вимикати вогонь. Можна в процесі остаточного обсмажування додати в сковороду 1-2 щіпки великої кухонної солі. Обсмажені насіння висипаємо, рівномірно розподіляючи, на чисту суху серветку або дерев'яну дошку.
Деякі люблять смажити насіння, роблячи їх більш солоними, як ви розумієте, це не корисно. У будь-якому випадку, кількість солі не повинна перевищувати 1 чайну ложку без верху на 1 стакан насіння. Тим більше, не потрібно додавати в сковороду масло, може, кому-то так і смачніше, але канцерогенів при такому обсмажуванні утворюється значно більше.
Ну, і головне: хочеться порадити лущити насіння не зубами, а вручну – такий стиль вживання буде найкращим.
А ще є гарбузове насіння, що є чудовим засобом для очищення організму від можливих шкідливих мікроорганізмів. Гарбузове насіння оптимізують водно-сольовий обмін, зміцнюють судини і сприяють чоловічій силі.
Як правильно смажити гарбузове насіння?
Гарбузове насіння, витягнуті з лушпиння в процесі поглинання, чудові на смак без всякого підсмажування, а якщо вони сирі та мокрі (тільки, що витягнуті з плоду), їх досить підсушити на сухій сковороді або на листі в духовій шафі. Якщо ви все ж хочете злегка обсмажити їх, дійте так само, як при обсмажуванні насіння соняшнику (див. вище). Сіль при цьому абсолютно не потрібна. Їмо гарбузове насіння, витягуючи ядерця пальцями, це не складно, крім того розвиває
дрібну моторику, що особливо добре для дітей від 4 років.
Як смажити очищені насіння?
Очищені насіння смажимо так само, як і не звільнені від лушпиння, в цьому випадку їх обов'язково треба спочатку залити гарячою водою, а потім хвилини через 3 злити воду і ще раз промити, щоб видалити можливі залишки виділяється масла (воно може неприємно гірчити). Далі злегка просушити насіння на серветці, або просто їмо їх, або трохи підсушуємо-підсмажуємо на сухій сковороді, помішуючи дерев'яною лопаткою. Діємо приблизно так само, як при обсмажуванні насіння в лушпинні (див. вище).