Вернуться назад Распечатать

Як варити рисову кашу?

Як варити рисову кашу?
Рис – одна з найбільш поширених у світі злакових культур, для багатьох народів у різних країнах – основний базовий продукт харчування.
У рисовому зерні містяться вітаміни групи В, Е і РР, цінні мінеральні сполуки калію, кальцію, магнію, марганцю, фосфору, заліза, міді, селену і цинку. Також в рисі може міститися до 7% білка і до 78% складних вуглеводів. Вживання в їжу рису забезпечує не лише ситість, але і пролонгований приплив енергії в м'язові тканини, що дозволяє знижувати потребу організму в солодкому. Слід зауважити, що за змістом корисних речовин рис жовтувато-сірих відтінків (тобто, пропарений) значно корисніше білого шліфованого.
З рису і з рисом можна готувати як самі мудрі і вишукані страви, так і самі прості і невигадливі, наприклад, рисову кашу. Розповімо, як правильно варити смачну рисову кашу.
Добре зварена рисова каша – чудовий варіант сніданку або частину ланчу, обіду, вечері. Розсипчасту рисову кашу можна використовувати як гарнір до риби, м'яса, овочів, грибів і морепродуктів. Рідка разваристая рисова каша-розмазня чудово підходить для дитячого і дієтичного харчування, а також незамінна при деяких типах шлунково-кишкових ускладнень.

Як варити розсипчасту рисову кашу?


Інгредієнти:

  • рис – 1 захід;

  • вода – 3 заходи;

  • масло вершкове або рослинне (краще кунжутне, оливкова або ріпакова).


  • Приготування
    Рис ретельно промиваємо холодною водою чи можна залити його окропом, а потім промити холодною водою, ця процедура дозволить видалити крохмалисту пил з сторонніми мікрочастинками, неминуче присутніми в сухому промислово виробленому рисі. Далі заливаємо рис в каструльці водою, доводимо до кипіння, зменшуємо вогонь і варимо. Білий шліфований рис варимо 8-9 хвилин, не більше. Пропарений рис (тобто, жовтувато-сірий) готуємо від 9 до 16 хвилин в залежності від сорту (обчислюйте досвідченим шляхом). Максимальний час варіння розсипчастого рису може сягати 20 хвилин. При варенні рис не розмішуємо. Коли рис, на вашу думку, готовий (спробуйте на смак), треба злити воду, для цього можна відкинути рис на сито. Або прикрийте каструлю кришкою таким чином, щоб залишався мінімальний зазор і, притримуючи кришку, відвар злийте. Після цього рис можна промити кип'яченою водою, що, втім, необов'язково, якщо ви ретельно промили його до того, як варити.
    Тепер заправимо рис маслом, можете трохи присолити, от і вийшла розсипчаста рисова каша. Якщо ви плануєте додати в кашу пропарені сухофрукти, то заправляйте тільки вершковим маслом, можна ще додати кориці, трохи фруктового сиропу або варення.
    Якщо заправили кашу олією, можна додати соєвий соус, мірін, подрібнену свіжу зелень, часник, спеції, креветочную пасту, малосольну ікру риб, овочеву пасту, гриби з цибулею і інші вкусообразующие наповнювачі.

    Як варити рідку рисову кашу?


    Інгредієнти:

  • рис (краще білий шліфований) – 2 заходи;

  • вода або молоко – 3-5 заходів.


  • Приготування
    Промиваємо рис ретельно, заливаємо водою в каструльці і варимо, помішуючи, поки каша не розвариться до бажаного ступеня. Якщо вам здається, що каша виходить густоватой, можете додати кип'яченої води. Готову кашу можна заправити вершковим маслом, вершками або молоком. Можна додати в кашу-розмазню пропарені сухофрукти, трохи кориці, сиропу, варення,
    Як варити рисову кашу?
    свіжих або зацукрованих ягід. Можна, в принципі, і зварити кашу на молоці, в цьому варіанті залийте 1 мірку рису 2 заходами води і варіть. Вливайте Молоко після того, як рис вже трохи проварился. Така послідовність дій перешкоджає можливому пригоранню молока.

    Як варити рисово-пшоняну кашу?


    Варимо рисово-пшоняну кашу, діючи за 1 або 2 рецептами (див. вище).
    Приготування
    Рис змішуємо з пшоном навпіл, потім промиваємо, варимо і заправляємо-приправляємо.