Бурий рис відрізняється від свого білого побратима лише ступенем очищення, у першого вона менше, а тому саме він містить більше харчових волокон таких необхідних нашому кишечнику. Разом з клітковиною, бурий рис відрізняється й більш високим вмістом вітамінів групи В, вітаміну Е, а також таких важливих мікроелементів як калій, магній і цинк. Але різниця між цими двома видами злаків полягає не тільки в їх користь, але і в способі приготування (хоча різниця в приготуванні і не настільки разюча). Про всіх тонкощах того, як смачно варити бурий рис ми і поговоримо далі.
Приготування бурого рису
Велику кількість хитрощів цей процес в собі не таїть, але про деякі нюанси все ж треба знати. Одним з таких нюансів є попереднє вимочування бурих рисових зерен перед варінням. Так як оболонка бурого рису збережена, волога насичує його куди менш охоче, ніж крахмалистый білий рис, а тому для того, щоб бурі рисові зерна вийшли м'якими після варіння, приготування перед їх краще замочити в холодній воді на півгодини-годину. Перед вимочуванням рис також промивають до чистої води.
Бурий рис знаменитий своїм легким горіховим ароматом і якщо ви хочете отримати його на виході, то обсушені після вимочування зерна слід швидко обсмажити на розігрітому рослинному маслі. Втім, робити це в обов'язковому порядку немає потреби.
Відмірявши один стакан (або будь-який інший обсяг) рисових зерен, залийте їх 2 1/2 склянками (або рівними за обсягом заходами) чистої холодної води. Чайної ложки солі на стандартний склянку (250 мл) рису буде достатньо. На ряду з водою ви можете заливати злаки бульйоном і додавати будь-які інші спеції крім солі.
Після закипання рідини рис накривають кришкою, а жар зменшують до мінімальної. На такому вогні рис повинен варитися близько 40 хвилин, але точний час залежить від плити і використовуваної посуду, так що після 20-25 хвилин перевіряйте, щоб зерна не пригоріли або не розварилися. По закінченні варіння залиште зерна дійти під кришкою, не перемішуючи, хвилин на 10 щоб залишки вологи вбралися.
Ніяких секретів того, як варити бурий рис розсипчастим немає, оскільки правильно зварені, а не розварені, бурі зерна не склеюються самі по собі за рахунок наявності все тієї ж не счищенной оболонки.
Якщо ви взялися готувати бурий рис в мультиварці, то відмірявши рис і залив його водою, накрийте пристрій кришкою і виберіть режим «Рис/Каша» або «Крупа», а потім встановіть час 45 хвилин.
Індійський плов з бурого рису
Інгредієнти: бурий рис - 1 ст.; пажитник - 3 г; білий цибулю - 70 г; паста з часнику і імбиру - 1 ч. ложка; листя м'яти - 5-6 шт.; куркума, мелений аніс, кардамон, масала - по щіпці; жменю горіхів. Приготування Промитий рис залишаємо вимочуватися, а тим часом беремося за підготовку інших інгредієнтів. На рослинній олії смажимо горіхи, прибираємо їх і там же спеції обсмажуємо з нарізаною цибулею. Коли цибуля набуде золотаво-коричневий відтінок, змішайте його з ароматною пастою з часнику і імбиру (часник і імбир розтираються в ступі у рівних пропорціях), нарізаною м'ятою і припустіть 5 хвилин. Змішайте ароматну засмажку з обсушеними після вимочування рисовими зернами, а потім залийте вміст сотейника водою, дотримуючись пропорції зерен і рідини 1:2. Після додавання рису, накрийте посуд кришкою і тушкуйте його на повільному вогні, поки вся волога не випарується. Після, дайте постояти 10 хвилин і посипте горіхами.
За бажанням, рецепт бурого рису можна приготувати з овочами, доповнивши обсмажену цибулю морквою, зеленим горошком, солодким перцем або суцвіттями цвітної капусти.