Враховуючи те, що приготування їжі у фритюрі сама собі навряд чи можна назвати корисним, попереднє занурення в їжі майонезний кляр перед обсмаженням погіршує становище ще більше, проте, якщо ви вже вирішили піти у всі тяжкі, то для приготування риби краще використовувати кляр на основі майонезу. Легкий і жирний, він вбереже рибу від пересихання, а також забезпечить їй омріяну багатьма рум'яну скоринку зовні і легкість всередині.
Кляр на майонезі – рецепт
Цей легкий кляр виходить надзвичайно повітряним за рахунок своєї основної складової – газованого яблучного сидру. Зрозуміло, сидр можна замінити і простий газованою водою, але куди більш цікавим вийде смак страви з ледь вловимим кислуватим яблучним ароматом.
Інгредієнти: борошно 160 г; крохмаль - 140 г; майонез - 80 г; паприка - 3 г; розпушувач - 7 г; яблучний сидр - 300 мл; лимон. Приготування Щоб кляр вийшов ще більш хрустким, ми використовуємо суміш борошна і крохмалю, яку легко зробити, просто просіявши обидва інгредієнта в глибоку миску. У суху суміш слід додати розпушувач, він стане «підйомної силою» тесту, роблячи його ще більш повітряним. Слідом за розпушувачем відправляються і спеції: мелена паприка і морська сіль. Коли суха основа кляру готова, настає черга рідини. Вливаємо в борошно сидр і додаємо майонез. Замішуємо однорідне тісто і додаємо в нього трохи лимонної цедри для аромату.
Такий кляр з майонезом ідеально підійде для минтая або хека, але завдяки ненав'язливому смаком він легко поєднується з іншими рибами з легким смаком і не різким запахом.
Як зробити кляр з майонезом і пивом?
Пивні кляры діють за аналогічним принципом: за рахунок наявності бульбашок в складі рідини, тісто збагачується вуглекислим газом і виходить більш повітряним, при цьому смак тесту набуває смакові відтінки обраного сорту пива.
Інгредієнти: борошно - 240 г; сушений лук - 4 г; сушений часник - 4 г; майонез - 60 г; темне пиво - 240 мл Приготування Поєднавши борошно з сушеним цибулею і часником, щедро солимо основу для нашого кляру і додаємо в неї пиво і майонез. Перемішуємо всі інгредієнти до однорідності і приправляємо додатковою кількістю спецій за смаком.
Незважаючи на те, що це кляр з майонезом готується без яєць, наявність яєць у самому соусі вберігає його від розтріскування і отпадания, а щоб суміш краще зафіксувалася на рибі, попередньо обсушіть шматочки і обваляйте їх у борошні.
Простий кляр для риби з майонезом
Інгредієнти: майонез - 120 г; суміш спецій для риби - 7 г; борошно - 60 р. Приготування Змішайте просіяне борошно з сумішшю спецій для риби, якщо в останньої немає солі – додайте її. Далі покладіть в борошно майонез і замісіть густе тісто. Якщо кляр береться грудочками, то плесніть у нього трохи холодної води або пива.
Гострий кляр з майонезом
Інгредієнти: корінь імбиру - шматочок довжиною 4 см; часник - 4 зубчики; лимони - 2шт.; куркума - 3 г; насіння коріандру, куміна - по 5 г; сушений чилі - 3 г; борошно - 200 г; майонез - 80 г; вода. Приготування Розтираємо очищений корінь імбиру з часниковими зубчиками в супі до утворення пасти. В отриману пасту додаємо куркума, кумін і коріандр, все солимо і присмачую невеликий дрібкою чилі. Знову розтерши пасту разом зі спеціями, перекладаємо її в миску і змішати з майонезом. Все посипаємо просіяним борошном і починаємо поступово підливати порції холодної води, постійно помішуючи всі інгредієнти. Коли тісто стане однорідним і буде нагадувати по консистенції знайому усім не жирну сметану – його можна використовувати за призначенням.