Як і багатьом продуктам, наділеним інтенсивним смаком і ароматом, селері не приділяють належної уваги. Одні просто на дух не переносять коренеплід, в той час як інші просто не знають, як застосувати його на кухні. І якщо першим ми допомогти не в силах, то для допомоги другим вирішили зібрати кілька цікавих рецептів, які перетворять селера в кращого друга.
Овочевий суп з селери з фрикадельками
Якщо вам хоч раз доводилося задаватися питанням про те, що приготувати із селери, то першим у списку відповідей неодмінно був суп. Тут не відзначимося оригінальністю і ми, адже супи з селерою в основі – кулінарна класика, підкуплива їдців вже не перше десятиліття.
Інгредієнти: Для супу:
тушка курки; морква - 400 г; селера (стебла) - 250 г; велика цибулина; листя лавра - 3 шт.; томати у власному соку - 400 г; зелень базиліка і петрушки; локшина або рис. Для фрикадельок:
м'ясний фарш - 450 г; яйце куряче; твердий сир (тертий) - 2/3 ст.; жменя хлібної крихти. Приготування Ми не будемо вчитися премудростей того, як смачно приготувати селера окремо, адже в цьому рецепті він – лише складова композиції бульйону. Покладіть стебла селери разом з морквою, цибулею і лавром в каструлю. Там же розмістіть тушку кури і залийте все чистою холодною водою. Поставте каструлю на вогонь і варіть бульйон пару годин, періодично знімаючи піну і перемішуючи вміст. Десь через півгодини у каструлю також відправте томати, а з ними і спеції – мелений перець і сіль.
Змішайте всі інгредієнти для фрикадельок і скачайте фарш в невеликі кульки. З готового бульйону вийміть курку і закиньте у відвар локшину або рис, а також фрикадельки. Поки добавки будуть доходити до готовності, м'ясо птиці відокремте від кісток і поверніть в суп. Приберіть страву з вогню, доповніть зеленню і пробуйте.
Як приготувати салат із селери?
Інгредієнти: відварна кура 300 г; стебла селери - 2-3 шт.; гроно винограду; жменя горіхів; солодкий перець - 80 г; ріпчаста цибуля - 80 г; майонез і вершковий сир - по 1 ст. Приготування Розділіть куру на волокна, виноград розріжте навпіл, а стебла селери, цибулю і перець – поперек, тонкими півкільцями. Змішайте всі інгредієнти з улюбленими горіхами. Заправка для салату з селери елементарна і являє собою суміш вершкового сиру з майонезом в рівних пропорціях.
Оладки з кореня селери з сьомгою
Інгредієнти: суміш цибулі, селери і солодкого перцю - 1 ст.; консервована сьомга - 800 г; яйця курячі - 4 шт.; сушена зелень (петрушка, кріп) - по 1 ст. ложці; мелений імбир і паприка - по щіпці; борошно - 55 г; вершкове масло - 40 р. Приготування Овочеву суміш спасеруйте до м'якості і збийте блендером. Додайте пюрированные овочі до рибної консервах і туди ж вбийте яйця. Поряд з іншими інгредієнтами в суміш йде борошно, зелень і спеції. Отриману суміш рівними порціями обсмажте на розігрітій олії до появи характерної золотистої скоринки.
Пюре з селери і картоплі
Інгредієнти: бульби картоплі (великі) - 2 шт.; корінь селери - 250 г; цвітна капуста - 250 г; часникові зубки - 4 шт.; вершкове масло - 30 р. Приготування Очищаємо часникові зубки і бульби картоплі. Картоплю нарізаємо рівними кубиками разом з селерою, а капусту ділимо на суцвіття середнього розміру. Заливаємо підготовлені овочі водою і варимо на середньому вогні до розм'якшення. Рідину зливаємо, перекладаємо вміст каструлі в чашу блендера і пюрируем, не забувши додати спецій і щедру порцію вершкового масла.