Залишається лише здогадуватися, як рецептом голубців вдалося завоювати весь світ! То виною такої божевільної популярності російського страви є його приголомшливий смак, то низька калорійність і собівартість. Так чи інакше, рецепт обріс великою кількістю варіацій, про деяких з них ми маємо намір розповісти далі.
Класичні голубці з капустою і фаршем
Щоб було з чим порівняти, насамперед дізнаємося, як приготувати традиційні голубці з капусти з фаршем.
Інгредієнти: великий качан капусти; рисові зерна - 1 ст.; яйце - 1 шт.; м'ясний фарш - 750 г; томатний соус - 240 мл; сметана - 60 р. Приготування Попередньо промивши рисові зерна проточною водою, заливаємо їх об'ємом рідини в два рази перевищує їх власний і ставимо на вогонь. 15 хвилин і рис буде готовий.
Поки крупа вариться, поділяємо качан капусти і кожен його аркуш бланшируем в киплячій воді, щоб розм'якшити і збільшити пластичність. Якщо ви використовуєте стару капусту, то переконайтеся в тому, що обережно вирівняли всю її поверхню ножем, зрізавши випирають грубі білі жили біля основи.
Викладіть суміш з відвареного рису, яйця і м'ясного фаршу на лист, після чого поверніть останній конвертом і покладіть в сотейник. Покрийте голубці соусом з суміші томату, сметани і пари склянок води (не забудьте про сіль з перцем!).
Томіть голубці в соусі під кришкою в духовці при температурі 180 градусів до 60 хвилин.
Ліниві голубці з капустою і фаршем
Якщо часу на закручування капустяного листя не залишилося, то виходом стане приготування ледачих голубців з капусти з м'ясним фаршем. По суті, це рагу з м'яса і капусти, яке не відрізняється від оригінальних голубців нічим, крім зовнішнього вигляду.
Інгредієнти: яловичий фарш - 500 г; рисова крупа - 3/4 ст.; ріпчаста цибуля (невеликий) - 1 шт.; часникові зубки - 2 шт.; курячий бульйон - 1 л; томати у власному соку - 2 ст.; томатний соус - 2 ст.; нашатковані капустяне листя - 3 ст.; лист лавра, гілочка чебрецю. Приготування Ретельно промивши рис, залийте його парою склянок води і відваріть до повної готовності.
Обсмажте м'ясний фарш з додаванням нарізаної цибулі і часнику прямо в тій посуді, в якій плануєте готувати ліниві голубці. Залийте м'ясний фарш соусом і томатами з бульйоном, додайте капусту і трави. Тушкуйте страву півгодини, а у фіналі змішайте з відварним рисом.
Голубці з капусти з фаршем і рисом на азіатський манер
Інгредієнти: рослинна олія - 30 мл; жасминовий рис - 1 ст.; свинячий фарш - 500 г; часник - 3 зубки; тертий імбир - 2 ст. ложки; морква (велика) - 1 шт.; гриби шиітаке - 120 г; зелена цибуля, петрушка; качан пекінської капусти; соєвий соус - 15 мл; рисовий оцет - 15 мл; вода - 30 мл; гострий соус - за смаком. Приготування Перед тим, як приготувати голубці з капусти з фаршем, поставте духовку розігріватися до 180 градусів, а самі візьміться за підготовку необхідних інгредієнтів. Спасеруйте тертий імбир з часником і шматочками грибів.
Через 5 хвилин приберіть засмажку з вогню, змішайте з фаршем, відварною жасминовим рисом, тертою морквою і подрібненою зеленню. Начинку для капусти залийте сумішшю соєвого соусу з оцтом і гострим соусом. До речі, голубці з пекінської капусти можна зробити і з курячим фаршем, але начинка зі свинини вважається більш автентичною для азіатської кухні.
Грубе біле підстава листа зріжте, а на що залишився шматок викладіть фарш з рисом і скрутіть в рулет. Ще трохи гострого соусу змішайте з водою в пропорції 1:1 і змастіть сумішшю поверхню листа. Готуйте страву 30 хвилин в духовій шафі.