Приготувати пиріг з капустою можна з будь-якого тесту - прісного і дріжджового, листкового і холодцю.
Випічка з дріжджового тіста виходить м'якою і ніжною, володіє особливим ароматом і неповторним смаком. Але на його приготування потрібно чимало часу через необхідність процесу бродіння. Саме тому багато кулінари, які не мають зайвим часом, вважають за краще використовувати для приготування пирогів з капустою бездріжджове тісто, наприклад, на сметані, кефірі або майонезі. Випічка, приготовлена за таким методом, стає хрусткою і розсипчастою, а соковита начинка з капусти займе набагато більше місця в пирозі і порадує ніжним і пікантним смаком.
Як приготувати правильне тісто для цього, смачного пирога з капустою, сьогодні ми розповімо в нашій статті.
Дріжджове тісто для пирога з капустою
Інгредієнти: молоко – 200 мл; дріжджі пресовані – 25 г; борошно пшеничне вищого сорту – приблизно 600 г; яйце – 1 шт.; маргарин вершковий – 125 г; сіль – 1/2 ч. ложки; цукровий пісок – 75 р. Приготування Трохи нагріваємо молоко і розчиняємо в ньому дріжджі. Окремо збиваємо яйце, додавши сіль і цукор, вводимо в молоко і ретельно перемішуємо. Тепер поступово додаємо просіяне борошно і перемішуємо. Коли борошно поглине всю рідину, додаємо розтоплений маргарин і замішуємо м'яке тісто до стану відставання від поверхні рук і, за необхідності підсипаючи борошно. Під час замісу тісто бажано кілька разів ударити (підняти і кинути). Цей маленький секрет робить випічку пишніше і ніжніше.
Добре вимішане тісто ставимо в посуді в тепле місце приблизно на годину для вистоювання, накривши легким бавовняним рушником. Можна для цього скористатися злегка підігрітою духовкою. Час підйому залежить від якості дріжджів, температури в приміщенні, ну і звичайно ж від правильності замісу і дотримання рецептури.
Тісто один раз акуратно обминаємо руками і даємо знову піднятися.
На наступному етапі в залежності від обраного способу приготування, можемо формувати основу з тіста для великого пирога або ліпити маленькі пиріжки.
Тісто на майонезі і сметані для пирога з капустою
Інгредієнти: майонез – 60 г; сметана – 200 г; борошно пшеничне вищого ґатунку – 200 г; яйця курячі – 3 шт.; розпушувач – 20 г; сіль – щіпка. Приготування Збиваємо яйця з сіллю, додаємо сметану, майонез і розпушувач і ретельно перемішуючи, поступово всипаємо борошно. Має вийти однорідне рідке тісто, яким згодом ми будемо заливати капустяну начинку, викладену у форму для запікання.
При приготуванні тіста по цьому рецепту майонез зі сметаною можна замінити кефіром. Результат вас порадує.
Тісто для пирогів з капустою в хлібопічці
Інгредієнти: тепла вода – 240 мл; соняшникова, рафінована олія – 3 ст. ложки; борошно пшеничне вищого сорту – 480 м; яйця – 2 шт.; молоко сухе – 2 ст. ложки; цукровий пісок - 2 ст. ложки; сіль – 1 ч. ложка; сухі дріжджі - 2 ч. ложки. Приготування У ємність хлібопічки виливаємо теплу воду, збиті віночком яйця і рослинне масло. Зверху засипаємо просіяне борошно і робимо в ній чотири поглиблення, в які кладемо цукор, сіль, сухе молоко і дріжджі. Потім поміщаємо відерце в хлібопічку і виставляємо режим "Тісто". Весь процес займає приблизно півтори години. Після звукового сигналу тісто готове. Тепер можемо приступати до формування наших пирогів.
Який би рецепт тіста для приготування пирогів з капустою ви не вибрали, результат буде приголомшливий. Печіть пироги, насолоджуйтеся самі і радуйте своїх близьких та друзів смаком справжньої домашньої випічки.