Смачна вишня – джерело вітаміну С і багатьох інших корисних речовин, звичайно, корисніше всього в сирому вигляді, однак іноді так хочеться побалувати себе чим-небудь смачним. Нескладне в приготуванні блюдо – вареники з вишнею . Яскраве, ситне, воно дозволить легко і швидко нагодувати сім'ю, кислуваті конвертики з тіста з соковитою, ароматною начинкою люблять навіть досить вибагливі їдці.
Для приготування вареників слід спершу замісити тісто. Може виникнути питання, чим тісто для вареників з вишнею відрізняється від іншого? По-перше, його готують з невеликою кількістю цукру, тому що вишня – зазвичай досить кисла ягода. Друга відмінність – ця ягода дає велику кількість соку. Щоб конвертики не розвалилися в процесі приготування, тісто для вареників з вишнею повинно бути більш щільним.
Починати приготування страви слід, звичайно, з підготовки ягід: переберіть вишню, видаліть хвостики, ретельно промийте. Коли стече, вийміть кісточки. Укладіть ягоди на друшляк, щоб сік стікав, а тим часом займіться другим інгредієнтом. Розповімо, як приготувати тісто для вареників з вишнею.
Прісне тісто для вареників з вишнею
Інгредієнти: вода – приблизно 350 мл; просеянная пшеничне борошно в/с – 4-45 склянки без гірки; сіль – 1 щіпка; цукор – 2 ст. ложки; олія оливкова – 2-3 ст. ложки. Приготування Борошно, зрозуміло, потрібно просіяти – найкраще – відразу в миску, в якій будете замішувати тісто. Підігрійте Воду, розчиніть в ній цукор і сіль. Вода повинна бути теплою, а приблизно температури тіла або кімнатної. Вливайте воду невеликими порціями, поступово з'єднуючи її з борошном. Вимішувати потрібно досить довго, спочатку може здатися, що муки багато. Не доливайте воду, продовжуйте місити, поступово вся мука «піде». В кінці процесу вимісіть тісто з додаванням масла. Якщо немає оливкової, можна використовувати будь-яку рослинну.
Тісто на вареники з вишнею на воді виходить щільним, пружним, перед розкочуванням дайте йому постояти.
Можна дещо змінити рецепт, додавши яйце – так тісто вийде більш еластичним і приємним.
Тісто на вареники з вишнею на воді з яйцем
Інгредієнти: яйця перепелині – 3-4 шт.; борошно пшеничне – 3 чашки (700-750 г); мінеральна вода – 200 мл; сіль – за смаком; цукор – 2-3 ст. ложки; масло вершкове – 50 р. Приготування У просіяне борошно вливаємо збиті з цукром і сіллю яйця, додаємо м'яке масло (не обов'язково його розтоплювати) і потроху підливаючи газовану воду, вимішуємо тісто. Воно вийде значно більш м'яким і гладким, ніж у попередньому рецепті.
Тісто для вареників з вишнею на кефірі
Ще один цікавий і порівняно простий варіант. Кефір краще вибрати не менше 25% жирності, тісто в цьому випадку буде значно м'якше і ніжніше на смак. Можна використовувати кисле молоко або несолодкий йогурт.
Інгредієнти: борошно пшеничне в/с – не менше 3 склянок; сіль – за смаком; кефір – 200 мл; масло рослинне – 30 мл Приготування Для цього рецепта важливо пам'ятати правило: кефір повинен бути кімнатної температури. Борошно змішайте з сіллю і просійте в миску. Налийте кефір, додайте рослинне масло. Вимішувати тісто потрібно ретельно, до тих пір, поки воно
сама не перестане липнути до рук.
Можна додати до списку інгредієнтів цукор і яйце, але в цьому випадку кількість борошна варто збільшити на півсклянки, інакше тісто буде не достатньо щільним і при варінні вареники розклеїтися.
Отже, тісто для вареників з вишнею готове, рецепт страви відомий всім. Тісто треба розкачати досить тонко, нарізати ромбами або колами, покласти начинку і защипить краю. Готові вареники можна відварити в киплячій воді або заморозити про запас.