Приготувати та подати кошички з начинкою (вони ж тарталетки) – чудова ідея для організації святкового харчування у формі «шведських» столів та вечірок з фуршетами. Зазвичай кошики (або тарталетки) роблять з прісного, пісочного та листкового або навіть картопляного тіста. Начинки можуть бути самими різними: солодкими, м'ясними, рибними, солоними, гострими та ін.
Кошики або просто заповнюються начинкою (вона може бути складною, складовою) або запікаються разом з вмістом. В якості начинки можуть бути використані, наприклад, різні салати або паштети.
Наводимо деякі рецепти кошичків з начинкою. Для випікання кошичків потрібні спеціальні формочки, а також чимало бажання, праці і терпіння, тому, якщо не хочете возитися, можна знайти і купити готові тарталетки в магазинах.
Кошики з начинкою з м'ясного фаршу і сиру
Інгредієнти: кошики з несолодкого тіста; м'ясний фарш, краще великий; спеції сухі мелені (чорний перець, мускатний горіх, гвоздичка або готові суміші без солі і глутамату натрію); цибуля ріпчаста; часник; яйце куряче; сир твердий тертий; зелень для прикраси (петрушка, кінза, базилік). Приготування На 1 кг фаршу можна додати 1-2 курячих яйця, 1 цибулину середніх розмірів, 2 зубчики часнику. Часник і цибуля пропустимо через м'ясорубку, змішаємо з фаршем і яйцями. Приправимо сухими меленими спеціями і ретельно перемішати. За допомогою ложки закладаємо отриманої порції начинки в кожен кошик і підрівнюємо, щоб було красиво. Виставляємо кошики на сухий чистий деко (можна простелити пекарської папером). Запікаємо кошички в духовій шафі при температурі близько 200 градусів за С протягом 30-40 хвилин.
Виймаємо деко і ставимо його на підставку. Швидко присипаємо запечений в кошичку грудку начинки тертим сиром і прикрашаємо листочками зелені. Сир на гарячому трохи розплавиться, кошики будуть виглядати ефектно.
Можна ще посипати трохи сиру на дно кожної кошики перед закладанням у неї фаршу, до речі, і в фарш теж можна додати тертого сиру. Це справа смаку. Кошики з м'ясним фаршем можна подати теплими або охолодженими.
Діючи приблизно так само, можна приготувати кошички з картопляно-м'ясною начинкою. Просто додайте в м'ясну начинку (див. вище) картопляне пюре (краще всього, у співвідношенні 2:1 або 1:1).
Кошики з сирною гострої несолодкої начинкою
Інгредієнти: кошики (готові з несолодкого тіста); сир натуральний без добавок; сметана натуральна, вершки або густої несолодкий йогурт; перець солодкий червоний; гострий перець червоний; часник; кунжут (насіння); зелень свіжа різна; сіль. Приготування З сиру і сметани (або вершків, йогурту) приготуйте густу, але пластичну суміш. Трохи присоліть, додати кунжут, приправити гострим червоним перцем.
Солодкий перець і зелень потрібно добре подрібнити будь-яким зручним способом (порубати ножем, обробити за допомогою блендера, комбайна). Додаємо ці інгредієнти в сирну суміш (пропорції індивідуальні), все ретельно перемішуємо і начиняємо кошички з допомогою ложки. Прикрашаємо зеленню і можна подавати до столу.
Кошики з сирно-шоколадною солодкою начинкою
Інгредієнти: готові кошички (можна з солодкого тіста); сир натуральний; сметана, вершки або йогурт (натуральні); какао-порошок; цукор-пісок (або цукрова пудра); ваніль або кориця натуральні (тільки не разом); ром темний або коньяк, бренді, шоколадний лікер, міцна мадера або херес; шоколад готовий для прикраси. Приготування Змішуємо какао-порошок з цукром або цукровою пудрою (співвідношення 2:1 або 1:1) так, щоб не було грудочок. Додаємо трохи рому (або що у вас є), ваніль або корицю, трохи сметани (вершків або йогурту) і ретельно розтираємо до відносної однорідності. Додаємо до цієї суміші сир якщо треба, ще сметани або вершків і ретельно перемішуємо. Заповнюємо цією сумішшю кошики. Можна додати в суміш трохи желатинового розчину (на воді або на молоці), тоді начинка застигне.
Солодкі кошики подаємо з фруктовими соками, компотами, солодкими коктейлями, чаєм, кавою, гарячим шоколадом.