Солоне сало з м'ясної прослоечкой на шматочку житнього хліба виглядає так апетитно, що неможливо втриматися, щоб не з'їсти цей бутерброд. Правда, деякі сильні духом примудряються відмовлятися від цього смачного продукту. І дарма, зловживати салом, звичайно, не варто, а ось в помірних кількостях воно дуже навіть корисно, оскільки містить незамінні жирні кислоти, які необхідні нашому організму для побудови міжклітинних мембран і правильної роботи серцевого м'яза. Але щоб насолоджуватися цим смачним і корисним продуктом, потрібно знати, як правильно в домашніх умовах солити сало.
Як правильно солити сало по-українськи?
Якщо ви запитаєте, як смачно солити свиняче сало, то багато вам дадуть відповідь, що тільки по-українськи. Так сало виходить ніжним, ароматним і дуже смачним. Та й зберігатися таке сало може близько року.
Готуємо розсіл, яким будемо заливати сало. Для цього розчиняємо дві третини склянки солі в 1 літрі води. В емальоване відро кладемо бавовняну серветку. На неї викладаємо лавровий лист, чорний запашний перець, розрізану часник, трохи розмарину. Зверху кладемо шматок сала. Далі йде шар приправ і знову сало. Повторюємо чергування, накриваємо сало серветкою, прикриваємо кришкою і кладемо гніт. Заливаємо сало розсолом і залишаємо на 5 днів. Як правильно солити сало в банку?
Якщо ви питаєте, скільки днів треба солити сало, отримуєте у відповідь 3-5 днів, і така відповідь вас не влаштовує, то цей спосіб для вас. Тому що солити сало в банку так само швидко, як зварити суп.
Нарізаємо сало невеликими шматками, кожен з яких натираємо сіллю, перцем і часником. Укладаємо сало в банку. На дно каструлі кладуть ганчірку, наливаємо воду, ставимо банку і кип'ятити 30 хвилин. Чекаємо, поки сало охолоне, розкладаємо його з полотняним мішечків і відправляємо в морозилку. Коли сало замерзне, його можна буде скуштувати. Як правильно солити сало з прошарком?
Яке сало краще солити? Звичайно ж, з м'ясним прошарком, смакота. Ось для такого сала є непоганий рецепт.
Свіже сало з м'якою шкіркою ріжемо на шматочки і натираємо сіллю. Укладаємо в емальовану каструлю. Нарізаємо часник шматочками і посипаємо сало так, щоб воно було рівномірно вкрите. Мелений чорний запашний перець, приблизно 1 чайну ложку, розподіляємо руками по поверхні сала. Накриваємо тарілкою, зверху кладемо вантаж. 2 дні витримуємо при кімнатній температурі. Далі сало з каструлі виймаємо. Його шматочки загортаємо окремо в папір (від часнику не очищаємо) і кладемо в морозилку. Коли сало затвердіє, його можна буде скуштувати. Як правильно солити сало в цибулинні?
Цей рецепт засолки сала подобатися багатьом, тому що таке сало дуже нагадує на смак копчене.
Готуємо розсіл. Для цього 3 столових ложки солі і жменю лушпиння цибулі кип'ятимо в 2 літрах води. Розсіл проціджуємо і кладемо в нього сало (близько 2 кг). Кип'ятимо 15 хвилин і знімаємо з вогню. Залишаємо сало в розсолі на 8-12 годин. Сало виймаємо з розсолу, просушуємо паперовими рушниками і натираємо (не шкодуючи) часником і чорним меленим перцем. Тепер сало загортаємо в пергаментний папір і відправляємо на пару днів у холодильник. Після сало пробуємо, якщо готовий, то їмо і відправляємо на зберігання в морозилку. Ну і наостанок кілька слів про зберігання сала. Час, протягом якого сало буде придатне до вживання, залежить від способу його засолювання, приблизно від півроку до року. Зберігати сало потрібно в морозилці, загорнутим в пергаментний папір або полотняні мішечки. Деякі люблять все класти в поліетиленові пакети. З салом цього робити не слід - воно придбає неприємний запах.