Сьомга - риба, яка відноситься до сімейства лососевих і цінується не тільки за її ніжний смак, але і за корисні властивості. Ця риба містить понад 20 мінеральних речовин, які потрібні людському організму, і вітаміни. Крім того, вона багата поліненасиченими жирними кислотами.
Варіантів вживання сьомги існує безліч, її можна їсти солоної, смаженої, вареної і навіть сирої, в такому вигляді її найчастіше використовують для приготування суші. Але найпопулярніша - солона сьомга. Її можна купити вже готове в магазині або ж зробити самій. Для тих, хто віддає перевагу домашнє приготування, ми розповімо кілька способів, як смачно посолити сьомгу.
Як правильно посолити сьомгу?
Якщо ви хочете порадувати себе і своїх близьких смачною і ніжною закускою з червоної риби, яка до того ж дуже швидко і просто готується, і ставите питанням, як посолити сьомгу будинку, наші поради будуть дуже до речі.
Отже, для початку потрібно вибрати рибу. Для засолювання підійде свіжа і свіжоморожена сьомга, все залежить від ваших уподобань. Так як солити ми будемо філе риби, то якщо є можливість краще відразу купувати саме його. Але якщо у вас в наявності виявилася ціла риба - не страшно, її теж можна посолити, попередньо відрізавши голову і хвіст, видалити нутрощі і акуратно відокремивши дуже гострим ножем філе від хребта. Всі плавці теж слід видалити. Тепер слід правильно нарізати рибу. Шматки не повинні бути маленькими, але при цьому, повинні повністю поміщатися в обрану вами посуд для засолювання. Що стосується посуду, то для засолу риби потрібно брати неметалічну посуд, інакше сьомга може вийти з металевим присмаком. Після цього готуємо суміш для засолу. На один кілограм риби необхідно близько 3-4 столових ложок. З них 2 столові ложки - сіль, 1 їдальня ложка - цукор, а також при бажанні можна додати 1-2 чайні ложки приправи для риби. Головне не переборщити з приправою, щоб вона не забила смак самої риби. Крім того, вам знадобиться лаврою лист і чорний перець горошком. Коли все готове, можна приступати до процесу соління. На дно посуду насипте трохи суміші для засолу, туди ж додайте пару лаврових листочків і горошин перцю, зверху покладіть шматок риби шкірою вниз, насипте суміші і знову додайте лавровий лист і перець. Якщо у вас кілька шматків риби, то виконайте теж саме і з іншими, викладаючи їх поверх першого шматка. Після того, як риба покладена посуд, необхідно накрити кришкою, звичайною серветкою або харчовою плівкою і поставити в холодильник або на балкон (якщо зима). Тільки слідкуйте, щоб температура не була нижче 10 градусів. Солити рибу потрібно від 8 до 24 годин, залежить від вашого смаку. Коли сьомга буде готова, то зчистите з неї суміш, краще щіткою або ножем, але не промивайте під водою, наріжте тонкими скибочками, збризніть лимонним соком і насолоджуйтеся.
Як швидко посолити сьомгу?
Якщо ви хочете порадувати себе і своїх близьких закускою з солоної сьомги, але у вас немає багато часу для засолу, є рецепт, як посолити сьомгу за короткий час.
Інгредієнти: сьомга свіжа; сіль; перець чорний мелений. Приготування Перед тим як посолити свіжу сьомгу потрібно очистити рибу від шкіри і кісток і нарізати її тонкими скибочками. Потім викласти скибочки в пластиковий контейнер або будь-яку іншу ємність з щільною кришкою. Посипаємо рибу сіллю і перцем, причому не бійтеся переборщити з сіллю, оскільки риба візьме в себе стільки скільки потрібно.
Тепер накриваємо контейнер кришкою, струшуємо і залишаємо при кімнатній температурі на 40-60 хвилин. По закінченні цього часу знову струшуємо контейнер і подаємо готову сьомгу до столу або додаємо в салат.