Чи звертали ви увагу на те, що риба в посолена магазинах коштує в два рази дорожче мороженої? Тоді навіщо переплачувати, якщо улюблені ласощі можна приготувати самостійно і бути впевненим в його свіжості? У цій статті ми розглянемо всі етапи приготування делікатесної червоної форелі - улюблениці рибалок і смачної представниці всього сімейства лососевих.
Як приготувати солону форель в домашніх умовах?
Перший етап - вибір риби для засолу. Стандарти якості запам'ятати легко: червоні зябра, ясні очі і «рибний» запах - вірні показники того, що риба свіжа. Якщо ви купуєте морожений продукт, то слід переконатися в тому, що риба не піддавалася вторинної заморожування: відсутність бурих плям і пошкоджень на шкірі риби підтверджують її високу якість.
Після покупки обрану рибу треба обробити, тому перед засоленням форель миємо, чистимо, відокремлюємо плавники і насухо витираємо. Тепер настав час вирізати філе: пройдіться гострим ножем по хребту риби і під головою, а після ведіть ніж від хребта до черева, фрагментарно відокремлюючи м'якоть від кісток.
Тепер розберемося, як зберігати солону форель. Звичайно, риба власного засолу не містить консервантів і тому псується набагато швидше заводського варіанту, отже, рекомендуємо з'їдати рибку відразу після засолу. Правда, форель приготовлену таким чином можна покрити папером або целофаном: таке укриття частково захищає від окислення, і рибу можна буде зберегти 5-7 днів. Довше продовжити життя улюбленого продукту допоможе заливка або засолення в рослинному маслі.
Форель, солона, в розсолі
Мабуть, форель солона, в розсолі готується набагато простіше, ніж у всіх нижчеописаних рецептах. А чому не вагома причина скористатися таким способом засолу?
Інгредієнти: форель - 1 кг; сіль - 4 ст. ложки; цукор - 2 ст. ложки; вода - 1 л. Приготування В гарячій воді розчиняємо сіль і цукор, чекаємо поки розсіл охолоне, але не втрачаємо часу дарма: філе нарізаємо скибочками за ширину долоні (можна менше) і видаляємо кістки. Закладаємо рибу в розсіл, якщо форель спливає - притискаємо блюдцем і залишаємо під кришкою в холодильнику на добу.
Ступінь засолювання визначаємо з розрахунку 4 ст. ложки солі на 1 кг риби.
Солона райдужна форель
Відчути класичний смак солоної риби допоможе рецепт форелі сухого засолу. Готувати таку рибу доведеться довше, але спробувавши ви однозначно не пошкодуєте про витрачений час.
Інгредієнти: форель - 1 кг; сіль - 4 ст. ложки; цукор - 3 ст. ложки; лавровий лист - 3-4 шт.; лимонний сік - 2-3 ст. ложки. Приготування Одне філе форелі викладаємо на подушку із суміші солі і цукру, шкірою вниз, далі присипаємо ще засолочной суміші на саме філе, туди ж закладаємо лавровий лист і виливаємо сік лимона. Поступаємо з другою половиною філе аналогічним чином. У підсумку отримуємо чергування шарів риби та солі. Залишаємо форель на 1-2 дні в закритій ємності, в холодильнику. Процес засолювання триває в залежності від розміру риби. В кінці зливаємо сік, що виділився, рибу очищаємо серветкою, але не промиваємо (!), нарізаємо і їмо з задоволенням.
Форель солона в олії
Масло - самий надійний захисник від кисню, а, отже, і від псування продукту. Тому якщо ви збираєтеся запастися солоною рибою запас, а не до застілля, то вибирайте засолення в маслі.
Інгредієнти: форель - 1 кг; сіль - 2 ст. ложки; цукор - 1 ст. ложка; рослинна олія - 05 л. Приготування Відокремлене від кісток філе очищаємо від шкіри і нарізаємо на скибочки. Викладаємо їх в емальований або скляний посуд, посипаючи сіллю і заливаючи маслом. Черевця кладемо наверх без олійною заправки, так як вони самі по собі досить жирні. Засолювання йде 1 годину при кімнатній температурі, а потім ще 12 годин в холодильнику. Приємного апетиту!