Рибу любить практично кожен, а такий сорт білої риби як палтус - взагалі, не може не подобатися. Він багатий вітамінами і мікроелементами, має дуже ніжним, але при цьому насиченим смаком. Завдяки великому вмісту Омега-3 кислот цю рибу рекомендується включати в раціон для профілактики багатьох захворювань.
Варіантів приготування палтуса є безліч, але особливо смачним виходить при копченні. Крім того копчений палтус стає прекрасною холодною закускою, яка прикрасить будь-який стіл, або інгредієнтом чудового салату.
Звичайно, можна придбати готового копченого палтуса в магазині, але краще приготувати його своїми руками, оскільки в такому випадку ви будете впевнені в свіжості і якості риби. Копчення палтуса будинку не відніме багато часу, та й сам процес не надто трудомісткий, зате результат чудовий. Так що якщо ви хочете спробувати, то ми розповімо, як коптити палтуса в домашніх умовах.
Для початку вибираємо тушку риби, вона повинна бути пожирніше і товстіший. В принципі неважливо буде риба свіжа або морожена. Потім зважуємо її і на кожен кілограм риби готуємо суміш з 20 г крупної солі і 5 г цукру. Натираємо цією сумішшю рибу, кладемо її в миску або на тарілку скроплюємо соком лимона і, накривши поліетиленовим пакетом, ставимо в холодильник на 2-3 дні.
Протягом цього часу періодично перевертаємо рибу з боку на бік. Коли час минув, робимо відвар з цибулиння: на 05 літра води кладемо жменю лушпиння, прогріваємо і даємо охолонути. Рибу миємо, сушимо, поміщаємо у відвар на 30-60 хвилин, періодично перевертаючи.
Потім дістаємо рибу, знову обсушуємо, і з допомогою кулінарної пензлика обмазуємо її з усіх сторін рідким димом (він продається в магазинах). Підвішуємо палтуса за хвіст (у прохолодному приміщенні) на один день, не забуваємо підставити під нього тарілку, куди буде капати жир. Через добу у вас вийде палтус холодного копчення, якого можна зберігати в холодильнику не довше 5 днів.
Хочемо звернути вашу увагу, що палтуса гарячого копчення, якого можна побачити на прилавках магазинів, зробити вдома майже неможливо, так як для цього потрібна спеціальна піч.
Салат з копченим палтусом
Копчений палтус у вас вже є, і тепер ми хочемо запропонувати рецепт смачного салату з цим приголомшливим інгредієнтом.
Інгредієнти: палтус копчений - 50 г; помідор свіжий - 1 шт.; помідор в'ялений - 3 половинки; Маш салат - жменя; Фета - 50 г; оливкова олія і сік лимона - по 1 ст. ложці. Приготування Листя Маш салату помийте і викладіть на тарілку. Фету і свіжий помідор наріжте кубиками, палтуса - великими шматками, а в'ялений помідор - тонкою соломкою. Змішайте всі інгредієнти, заправте оливковою олією з соком лимона і викладіть салат на листя.