Фондю - швейцарське блюдо. Для того щоб приготувати його вдома знадобиться спеціальний посуд «какелон». У побуті її часто називають просто фондюшниця. Зараз ми станемо трохи ближче до Швейцарії і розповімо вам кілька рецептів м'ясного фондю або як його ще називають фондю по-бургундськи.
Фондю з м'яса
Інгредієнти: яловичина (м'якоть) - 500 р. Для бульйону:
вода для бульйону - 3 л; кістки яловичі із залишками м'яса - 1 кг; морква - 1 шт.; цибуля - 1 шт.; часник - 3 зубчики; зелень, сіль, перець - за смаком. Для соусу:
томатна паста - 3 ст. ложки; цукор - 4 ст. ложки; сіль, крохмаль - 1 ч. ложці; оцет - 4 ст. ложки; гострий соєвий соус - за смаком. Приготування Спочатку готуємо бульйон для м'ясного фондю: промиті кістки складаємо в каструлю, додаємо моркву, цибулю, подрібнений часник, спеції, заливаємо водою і ставимо на вогонь. Варимо близько 3 годин, постійно знімаючи піну. Готовий бульйон проціджують. Перед тим, як налити в фондюшницю, розігріваємо на плиті. Тим часом готуємо соус: цукор, сіль, томат, оцет доводимо до кипіння, додаємо соєвий соус і крохмаль. Яловичину нарізаємо дуже тонкими скибочками (чим тонше, тим краще), занурюємо в киплячий бульйон, потім занурюємо в соус і насолоджуємося прекрасним смаком.
Такий спосіб приготування є більш дієтичним, але також можна замість бульйону використовувати рослинне масло, тоді шматочки м'яса обсмажуватися в ньому.
Фондю з куркою
Інгредієнти: куряче філе - 800 г (по 200 г на порцію); сік лимона - 2 ст. ложки; масло рослинне - 600 г; соєвий соус - 5 ст. ложок. Приготування Куряче філе нарізаємо кубиками приблизно 2 на 2 див. Змішуємо лимонний сік, 4 столові ложки олії, соєвий соус. Шматочки курки заливаємо отриманою сумішшю, перемішуємо і залишаємо на 1 годину маринуватися. У фондюшницю наливаємо попередньо розігріте масло, шматочки курки наколюємо на спеціальні вилочки і обсмажуємо до золотавої скоринки. До фондю з куркою можна подати салат зі свіжих овочів.
Порада: при обсмажуванні курки слідкуйте, щоб в кипляче масло не потрапляла сіль або вода, інакше масло буде розбризкуватися.
Фондю з креветками
Інгредієнти: креветки - 600 г; молоко - 130 г; сир твердий - 05 кг; часник - 1 зубчик; сіль - за смаком. Приготування Креветки попередньо відварити, почистити. Фондюшницю зсередини натираємо часником, вливаємо молоко, доводимо до кипіння, додаємо поступово сир. Варимо до повного розчинення сиру. Креветки нанизуємо на вилочки і вмочаємо в сирному фондю. Фондю з креветками готово.