Вернуться назад Распечатать

М'ясне фондю

М'ясне фондю
Фондю - швейцарське блюдо. Для того щоб приготувати його вдома знадобиться спеціальний посуд «какелон». У побуті її часто називають просто фондюшниця. Зараз ми станемо трохи ближче до Швейцарії і розповімо вам кілька рецептів м'ясного фондю або як його ще називають фондю по-бургундськи.

Фондю з м'яса


Інгредієнти:

  • яловичина (м'якоть) - 500 р.


  • Для бульйону:

  • вода для бульйону - 3 л;

  • кістки яловичі із залишками м'яса - 1 кг;

  • морква - 1 шт.;

  • цибуля - 1 шт.;

  • часник - 3 зубчики;

  • зелень, сіль, перець - за смаком.


  • Для соусу:

  • томатна паста - 3 ст. ложки;

  • цукор - 4 ст. ложки;

  • сіль, крохмаль - 1 ч. ложці;

  • оцет - 4 ст. ложки;

  • гострий соєвий соус - за смаком.


  • Приготування
    Спочатку готуємо бульйон для м'ясного фондю: промиті кістки складаємо в каструлю, додаємо моркву, цибулю, подрібнений часник, спеції, заливаємо водою і ставимо на вогонь. Варимо близько 3 годин, постійно знімаючи піну. Готовий бульйон проціджують. Перед тим, як налити в фондюшницю, розігріваємо на плиті. Тим часом готуємо соус: цукор, сіль, томат, оцет доводимо до кипіння, додаємо соєвий соус і крохмаль. Яловичину нарізаємо дуже тонкими скибочками (чим тонше, тим краще), занурюємо в киплячий бульйон, потім занурюємо в соус і насолоджуємося прекрасним смаком.
    Такий спосіб приготування є більш дієтичним, але також можна замість бульйону використовувати рослинне масло, тоді шматочки м'яса обсмажуватися в ньому.

    Фондю з куркою


    Інгредієнти:

  • куряче філе - 800 г (по 200 г на порцію);

  • сік лимона - 2 ст. ложки;

  • масло рослинне - 600 г;

  • соєвий соус - 5 ст. ложок.


  • Приготування
    Куряче філе нарізаємо кубиками приблизно 2 на 2 див. Змішуємо лимонний сік, 4 столові ложки олії, соєвий соус. Шматочки курки заливаємо отриманою сумішшю, перемішуємо і залишаємо на 1 годину маринуватися. У фондюшницю наливаємо попередньо розігріте масло, шматочки курки наколюємо на спеціальні вилочки і обсмажуємо до золотавої скоринки. До фондю з куркою можна подати салат зі свіжих овочів.
    Порада: при обсмажуванні курки слідкуйте, щоб в кипляче масло не потрапляла сіль або вода, інакше масло буде розбризкуватися.

    Фондю з креветками


    Інгредієнти:

  • креветки - 600 г;
  • М'ясне фондю

  • молоко - 130 г;

  • сир твердий - 05 кг;

  • часник - 1 зубчик;

  • сіль - за смаком.


  • Приготування
    Креветки попередньо відварити, почистити. Фондюшницю зсередини натираємо часником, вливаємо молоко, доводимо до кипіння, додаємо поступово сир. Варимо до повного розчинення сиру. Креветки нанизуємо на вилочки і вмочаємо в сирному фондю. Фондю з креветками готово.