Сир входить до складу багатьох страв, але є одне блюдо, в якому він є ключовим інгредієнтом. Це сирне фондю, яке люблять усі шанувальники сирів. Приготування сирного фондю не займає багато часу і з нього виходить відмінний вечеря, на додаток до якого потрібен тільки хрусткий хліб і келих вина.
Головне питання при приготуванні фондю - вибір сиру. Немає ніяких чітких правил того, який сорт сиру потрібен для фондю, головне - він повинен бути твердий. Якщо ви готові експериментувати, то ми розповімо вам, як готувати сирне фондю.
Класичне сирне фондю
Інгредієнти: твердий сир - 400-500 г (мінімум три сорти); часник - 3 зубчики; сухе біле вино - 150-200 г; чорний перець, мускатний горіх; крохмаль - 1 ст. ложка. Приготування Візьміть каструлю, в якій будете готувати фондю, і натріть її всередині часточкою часнику. Сам часник залиште на дні. Потім влийте в каструлю вино, доведіть до кипіння і зменшіть вогонь. Весь сир натріть, додайте в нагріте вино і прогрівайте, постійно помішуючи, поки сир повністю не розчиниться.
Після цього, додайте до сиру крохмаль, який попередньо можна розвести в коньяку. Продовжуйте інтенсивно заважати і варіть ще 5 хвилин, щоб соус став однорідним і досить густим.
В кінці видавіть в нього часник, додайте мускатний горіх і перець. Вимкніть вогонь, переставте миску з фондю на грілку і поставте в центр столу. Наріжте свіжий хліб невеликими порційними шматочками, за допомогою виделки занурюйте їх у фондю і насолоджуйтеся.
Сирне фондю без вина - рецепт
Якщо ви не любите спиртне або вам його не можна, ми розповімо, як зробити сирне фондю без вина.
Інгредієнти: сир твердий - 300 г; молоко - 150 мл; яєчні жовтки - 2 шт.; вершкове масло - 50 г; сіль, чорний перець за смаком. Приготування Сир порізати невеликими кубиками і помістіть в молоко на кілька годин. Потім розтопіть все на водяній бані, додавши приблизно половину вершкового масла. Растапливайте, помішуючи до тих пір, поки маса не стане однорідною і тянучей. Після цього введіть в неї яєчні жовтки, не забуваючи постійно заважати. Зверніть увагу, що маса не повинна кипіти, інакше жовтки згорнуться.
В кінці додайте залишки масла, сіль і перець, і відразу поставте фондю на стіл над свічкою або на грілку. Їжте сирне фондю з білим або чорним хлібом.
Простий рецепт сирного фондю
Якщо ви вирішили приготувати фондю будинку, але у вас є всі інгредієнти або не вистачає хорошого твердого сиру, ми поділимося способом, як робити просте сирне фондю.
Інгредієнти: сир - 300-400 г; сухе біле вино - півкелиха; часник - 2-3 зубчики. Приготування Каструльку натріть часточкою часнику, і залиште його на дні. Потім натріть туди сир, причому можна взяти 2/3 звичайного сиру (наприклад, «Російського»), головне, щоб він добре плавився, і трохи твердого ароматного сиру для смаку. Коли сир розтане, влийте в нього вино, ще трохи прогрійте, щоб воно випарилось, і знімайте фондю з вогню. Поставте його в центр столу на підігрів і їжте з грінками.
Сирне фондю з зеленню
Якщо ви любите поєднання сир і зелені, то цей рецепт вам сподобається.
Інгредієнти: сир твердий - 400 г; вино біле сухе - 150 мл; кальвадос - 50 мл; мускатний горіх, м'ята, розмарин і чебрець. Приготування Вино наливаємо в каструлю і підігріваємо. Сир натираємо на тертці і додаємо до вина. Постійно помішуємо і варимо, поки сир повністю не розплавиться. Потім додаємо кальвадос, мускатний горіх і зелень. У готовий фондю маку шматочки хліба, або при бажанні, шматочки м'ясних копченостей.