Артишок - це зовсім не овоч, як думають багато хто, а нераскрившийся бутон культурного родича чортополоху. Способів приготування артишоків, як і рецептів страв з цього незвичайного овоча-квітки безліч. Він неймовірно популярний в італійської та французької кухні ще з середніх віків. З артишоків готують салати і супи, пироги і піци, додають в пасти, хліб і навіть десерти.
Як приготувати артишоки?
Зрізають артишоки на різних стадіях дозрівання. Зовсім молоді і ніжні, менше курячого яйця, їдять сирими. Також їх, як і середні, консервують і маринують. Великі, розміром з апельсин, обов'язково варять у їжу йде лише підставу квітки. При обробленні артишоків слід пам'ятати, що завдяки великому вмісту заліза вони моментально окислюються. Тому місця зрізу потрібно тут же збризкувати лимонним соком, або тримати суцвіття в холодній воді з додаванням соку (на 3 літри 1 лимон). Ніж повинен бути з нержавіючої сталі. Пальці ж, потемнілі від артишоків, можна легко відтерти з допомогою лимонних кірок.
Приготування фаршированих артишоків
Інгредієнти: артишоки - 3 шт.; сухарі панірувальні - 1 /2 ст.; «Пармезан» тертий - 1 ст. ложка; яйце - 1 шт.; петрушка - 1/2 пучка; сіль - за смаком. Приготування Чистимо артишоки, видаляючи дрібні листочки у підстави. Відрізаємо стебла, загортаємо у плівку і зберігаємо в холодильнику для наступного рецепта. Ножицями видаляємо верхівки м'ясистих листочків, тим більше, якщо на них є колючки. У холодну воду вичавлюємо сік половини лимона і кидаємо підготовлені артишоки туди, щоб не темніли.
Змішуємо сухарі з сиром і яйцем. Додаємо сіль і рубану зелень петрушки. Начиняємо цією сумішшю артишоки між листям. Щоб суцвіття краще розкрилися, можна кілька разів з силою вдарити їх про обробну дошку.
Нафаршировані артишоки встановлюємо на заснування в каструльку і заливаємо приблизно на третину лимонною водою. Накриваємо кришкою і варимо 20-30 хвилин (залежить від розміру). Перевіряємо готовність, проткнувши зубочисткою місце, де був стебло - вона повинна легко входити. Подаємо артишоки з улюбленим соусом, в який слід мочати м'ясисті листочки і протягати їх між зубами, видобуваючи ніжну м'якоть, поступово добираючись до найсмачнішого - квітколожа.
Різотто зі стеблами артишоків
Інгредієнти: стебла артишоків - 3 шт.; цибуля - 1 шт.; морква - 2 шт.; рис - 1 ст.; бульйон м'ясний - 1 л; масло вершкове - 2 ст. ложки; «Пармезан» тертий - 1 ст. ложка; сіль - за смаком. Приготування Стебла артишоків чистимо і нарізаємо кільцями. Також готуємо моркву. Обсмажуємо на вершковому маслі дрібно покришену цибулю. Додаємо до нього артишоки з морквою і накриваємо кришкою. Коли овочі стануть м'якими, перекладаємо їх у чашу блендера, подрібнюємо і знову повертаємо на сковороду, але вже разом з рисом. Заливаємо ополоником м'ясного бульйону. Постійно помішуючи, варимо рис близько 20 хвилин, за необхідності додаючи бульйон. За пару хвилин до готовності кладемо ложку вершкового масла, а коли вимкнемо вогонь - «Пармезан». Перемішуємо різотто і відразу до столу.
Як приготувати артишоки в мікрохвильовці?
Інгредієнти: артишоки - 4 шт.; олія оливкова - 4 ст. ложки; лимон - 1/2 шт.; розмарин сухий - 1/2 ч. ложки; чебрець сухий - 1/2 ч. ложки; сіль - за смаком. Приготування Артишоки гарненько промиваємо під сильним струменем води. Видаляємо зовнішні жорсткі листя і стебла. Розрізаємо вздовж на 2 половинки. Тут же збризкуємо лимонним соком, солимо. Викладаємо в жароміцну форму. Посипаємо ароматними травами, заливаємо оливковою олією. Запікаємо близько 10 хвилин, потужність 700 Вт.
Мариновані артишоки - рецепт
Інгредієнти: артишоки - 4 шт.; лимон - 2 шт.; оцет бальзамічний - 2 ст. ложки; часник - 1 зубчик; петрушка - 3 гілочки; олія оливкова - 1 /2 ст.; сіль, перець чорний мелений - за смаком. Приготування Заздалегідь підготуємо миску з холодною водою і соком одного лимона, в яку будемо класти чищені артишоки. Тепер можна зайнятися обробленням диво-овоча. Спочатку очищаємо стебло біля основи квітки, обрізають його, залишивши близько 2 див. Видаляємо зовнішні жорсткі й колючі листя. Відрізаємо верхівку бутона, приблизно третину, і виймаємо неїстівну пухнасту серцевину. Це зручно робити ложкою.
Підготовлені таким чином всі артишоки, відправляємо варитися в тій же лимонної воді, в якій вони плавають, приблизно 30-40 хвилин. Поки не стануть м'якими, але не почнуть розвалюватися.
Тим часом робимо заправку з олії, соку одного лимона, бальзамічного оцту і рубаною зелені петрушки. Все це добре збиваємо в блендері, солимо, перчимо.
Варені артишоки розрізаємо навпіл, заливаємо заправкою і відправляємо в холодильник. Вже через пару годин мариновані артишоки можна вживати як окремої закуски або в салаті.