Багато з нас пам'ятають смак рибних консервів з дитинства і ностальгують за нього, оскільки те, що продають у магазинах зараз зовсім не схоже на те, до чого ми звикли. Тому, щоб знову насолодитися цим смаком і бути спокійним за якість споживаного продукту, варто самому приготувати домашні консерви.
Рибні консерви в мультиварці
Якщо у вас на кухні є такий помічник, як мультиварка, ми розповімо, як зробити в ній рибні консерви.
Інгредієнти: скумбрія - 600 г; цибуля - 1 шт.; томатна паста - 2 ст. ложки; чорний і білий мелений перець - за смаком; лавровий лист - 2 шт.; сіль - за смаком. Приготування Перед тим, як робити рибні консерви скумбрію обробити: відріжте голову, видаліть нутрощі і хребет, і зніміть з неї шкуру. Після цього наріжте рибу на шматочки.
Цибулю очистіть, помийте і теж подрібніть. Укладіть в каструлю спочатку цибулю, потім скумбрію і прянощі, все посоліть і включіть режим «Гасіння» на 4 години.
Коли встановлений час вийде, додайте томатну пасту, перемішайте все і готуйте страву ще 2 години. Подавайте консерви остиглими з будь-яким гарніром.
Консерви рибні в томатному соусі
Приготування рибних консервів - процес досить трудомісткий, але спробувавши раз, ви переконаєтеся, що результат вартий витрачених зусиль.
Інгредієнти: риба - 800 г; цибуля - 2 шт.; червоний мелений перець і сіль - за смаком; чорний перець горошком - 2-3 шт.; томатна паста - 2-3 ст. ложки; лавровий лист - 2-3 шт.; рослинне масло - 1 ст.; вода - 1 ст.; оцет 6% - 1 ст. ложка. Приготування Очистіть рибу від нутрощів, плавників і голів, помийте і поріжте шматками. З лука зніміть шкірку і наріжте його кільцями. У сковороду укладіть шарами рибу, посипати червоним перцем, сіллю і поклавши лавровий лист, а зверху накрийте кільцями цибулі, додавши горошини чорного перцю. Смажте все це 15 хвилин, потім перекладіть в каструлю з глибоким дном, влийте олію, оцет і воду і тушкуйте на маленькому вогні, поки не закипить. Після цього додайте томатну пасту, закрийте кришкою і готуйте ще годину.
Коли вимкніть рибу, загорніть каструлю в ковдру, дайте їй постояти 2 години, а потім розкладіть домашні консерви рибні в томаті по банкам, дайте охолонути і зберігайте в холодильнику.
Домашні консерви рибні в олії
Приготування рибних консервів за цим рецептом займе більше 10 годин, але стояти цей час біля плити вам не доведеться, так як час буде потрібно на стерилізацію страви.
Інгредієнти: товстолобик або пеленгас (великий) - 1 шт.; рослинне масло - 3 ст. ложки; сіль і чорний перець - за смаком. Приготування Відріжте голову і плавники у риби, видалити нутрощі хребет і порізати порційними шматками будь-якого розміру, як вам більше подобається. Візьміть кілька півлітрових баночок (2-3 як вийде) і вкладайте в них рибу шарами, не забуваючи приправляти сіллю і чорним перцем.
Коли вся риба буде укладена, налийте в кожну банку по одній ложці рослинного масла, обов'язково рафінованої. Накрийте банки металевими кришками і поставте стерилізуватися на плиту. Для цього застеліть дно широкої каструлі тканинною серветкою або рушником, поставте на неї банки і налийте стільки води, щоб вона повністю покривала.
Увімкніть невеликий вогонь і стерилізують рибу 10 годин.
У цей час можна займатися своїми справами, але не забувати при цьому періодично підливати воду в каструлю. Коли відведений час закінчиться, дістаньте банки з рибою, закрийте їх пластмасовими кришками і дайте охолонути при кімнатній температурі. Зберігайте рибні консерви в олії в холодильнику.
В домашніх умовах можна не тільки зберігати, але і солити рибу наприклад сьомгу. А любителям домашніх заготовок з риби і м'яса рекомендуємо випробувати рецепт тушонки власного приготування.