Адигейський сир - це унікальний продукт, який володіє не тільки оригінальним кисломолочним смаком, але і багатий безліччю корисних мікроелементів. У ньому містяться фосфор, білки, амінокислоти, вітаміни групи В. Його використовують і як самостійне блюдо, і в якості основного інгредієнта в рецепти приготування сирників , вареників або сирних мас. Давайте не будемо втрачати часу дарма і розглянемо з вами деякі рецепти домашнього адигейського сиру.
Адигейський сир в мультиварці Інгредієнти: сіль - 3 ч. ложки; кисле молоко - 2 л; куряче яйце - 3 шт. Приготування У суху чашу мультиварки наливаємо кисле молоко. В окремому посуді добре збиваємо курячі яйця з сіллю і виливаємо отриману суміш у молоко, ретельно перемішуючи віночком або пластиковою лопаткою. Виставляємо режим «Випічка» і готуємо протягом 25 хвилин. Отриману сироватку потихеньку зливаємо через ситечко, а віджату таким чином сирну масу ставимо приблизно на 2 години під прес. Приготований в домашніх умовах адигейський сир нарізаємо невеликими шматочками і подаємо у вигляді повноцінного самостійного блюда на стіл.
Адигейський сир - класичний рецепт приготування
Інгредієнти: молоко - 3 л; кефір - 1 л; сіль - 15 ч. ложки. Приготування Отже, спочатку з кефіру варимо сироватку. Для цього виливаємо його в каструлю і ставимо на повільний вогонь. Десь хвилин через 5 ви помітите, що з кефіру відокремився сир і повільно випливе на поверхню. Саме в цей момент нагрівання припиняємо. Отриману суміш проціджують кілька разів через марлю або сито. Сир нам не потрібен, а от світло - зелену сироватку акуратно перелити в чисту суху банку і залишаємо на 2 дні при кімнатній температурі для бродіння.
Після закінчення часу можна приступати до приготування адигейського сиру. Свіже пастеризоване молоко виливаємо в каструлю, ставимо на слабкий вогонь і, періодично помішуючи, доводимо до кипіння. Продовжуючи кип'ятити молоко, додаємо в нього настоявшуюся сироватку і спостерігаємо, як через 5 хвилин молоко почне згортатися, і від сироватки почнуть поступово відділятися шматки сиру. Тепер обережно знімаємо каструлю з вогню, проціджуємо суміш через марлю, додаємо сіль масу за смаком і ретельно перемішуємо. Не знімаючи марлі, отриманої маси формуємо головку сиру і поміщаємо його під прес, на ніч прибираємо в холодильник. Вранці зливаємо утворилася рідина, розгортаємо адигейський сир з марлі, нарізаємо скибочками і приступаємо до дегустації!
Адигейський сир своїми руками
Інгредієнти: молоко - 4 л; йогурт «Активія» - 500 мл Приготування Як приготувати вдома адигейський сир? У велику каструлю наливаємо свіже молоко і ставимо на сильний вогонь.
Доводимо майже до кипіння і поступово тонкою цівкою вливаємо йогурт. Хвилини через 2 ви помітите, що на поверхню почнуть спливати пластівці і утворюватися сироватка зеленуватого кольору. Як тільки сироватка стане прозорою - наш сир готовий. Акуратно перелити масу в марлю, збираємо кінці і піднімаємо марлевий мішечок з сиром, щоб сироватка краще стікала. Потім беремо блюдо, викладаємо сир, формуючи на свій смак його форму. Тепер його можна подавати до столу і знімати пробу.
Як зберігати адигейський сир? Термін його зберігання, насамперед, залежить від натуральності та якості використаних продуктів. Деякі магазинні сири можуть зберігатися кілька років. А ось домашній адигейський сир можна зберігати в холодильнику не більше одного місяця, загорнувши його в рушник.