Чехоня з сімейства коропових - рибка демократична і невибаглива. Її легко впізнати завдяки незвичайній формі - абсолютно прямій спині і видатному черевця з гострим кілем. Як і будь-яку іншу рибу, чехоня можна смажити, так і на юшку вона зійде, але всенародну любов здобула саме в'ялена чехоня - під домашнє пиво і серйозні чоловічі розязика «за життя».
Рецепт в'яленої чехоні
Інгредієнти: чехоня свіжа - 4 шт.; сіль - 400 р. Приготування Зробити в'ялену чехоня в домашніх умовах зовсім не складно. Якщо на риболовлі вам не дуже пощастило, і чехоня попадалася все більше дрібна, до 25 см, засаливаем без її оброблення. З великої рибкою доведеться повозитися додатково. Її потрошимо, ретельно промаківая кров. Виймаємо зябра, зсередини робимо надріз вздовж хребта, обережно, щоб не пошкодити шкіру. Луску, як відомо, не знімаємо.
Зараз розповімо, як солити чехоня . Викладаємо рибку в підходящу ємність, щедро посипаємо сіллю. Придавлюємо гнітом, накриваємо марлею і залишаємо просаливаться в прохолодному місці на 3-5 днів.
Після кожну рибину промиваємо холодною проточною водою, нанизуємо на шпагат і вивішуємо для просушування. Залежно від погоди і розмірів, це може зайняти від 5 до 10 днів. Краще в'ялити рибу навесні, оскільки на спеці жир швидко гіркне.
На цьому етапі дуже
важливо захистити чехоня від мух. Зазвичай рибу в'ялять в дерев'яних ящиках, з усіх боків закритих марлею. На другому тижні захист можна знімати - на підсохлу рибу личинок мухи вже не відкладають.
Чехоня - не дуже жирна рибка. Причому волзька різновид більш аскетична і пісна, ніж її донська сестриця. Чехоня, як і інша в'ялена риба, зовсім не калорійна. Усереднені дані такі - всього 88 ккал на 100 р. А це, при багатому змісті білка та інших корисних речовин і мікроелементів, що робить її цілком дієтичним продуктом. Втім, не варто забувати, що така рибка досить солона, і саме з цієї причини панночкам, що стежать за фігурою, не варто захоплюватися в'яленої чехонью.