Домашня тушонка як і все, приготоване своїми руками, не йде ні в яке порівняння зі своїми магазинними аналогами. І, хоча свіже м'ясо доступний круглий рік, інші дбайливі господині запасають тушонку з свинини на зиму. З нею будь-суп або каша легко перетворюються в ситне і смачне блюдо. А в похідних умовах тушонка просто не замінима!
Рецепт домашньої тушонки з свинини
Інгредієнти: свинина - 5 кг; сало - 2 кг; лавровий лист - 6 шт.; перець духмяний горошок - 20 шт.; сіль - за смаком. Приготування Зараз розповімо, як приготувати м'ясні консерви з свинини. У каструлю з товстим дном нарізаємо шматочками, завбільшки з волоський горіх, м'ясо і рази в 3 дрібніше сало, кубиками. Тушкуємо на повільному вогні, весь час помішуючи, щоб жир встиг витопиться і свинина не пригоріла. Додаємо лавровий лист і перець горошком. Через годину солимо за смаком, накриваємо кришкою і тушкуємо близько 6-ти годин, поки м'ясо не почне розпадатися на волокна. Розкладаємо тушонку по стерильним банкам і закатуємо металевими кришками.
Як зробити тушонку з свинини в духовці?
Інгредієнти: м'якоть свинини (лопатка) - 500 г; сало - 300 г; лавровий лист - 1 шт.; сіль, перець чорний мелений - за смаком. Приготування Для початку стерилізуємо банки. Це можна зробити, наприклад, помістивши на 3 хвилини в мікрохвильову піч. На дно кожної викладаємо лавровий лист. З м'яса зрізаємо зайвий жир, нарізаємо невеликими шматочками. Солимо, перчимо і розкладаємо по банках, але не дуже щільно, щоб залишалося місце для виділився соку. Накриваємо банки кришками і ставимо в холодну духовку. Починаємо її розігріти до 250 градусів, але як тільки тушонка закипить, зменшуємо температуру до 150 градусів і витримуємо 3 години. Трохи соку може «втекти», але це не страшно.
Тим часом підготуємо жир. Сало ріжемо маленькими шматочками і розтоплюємо його у сковорідці з товстим дном на повільному вогні. Заливаємо готову тушонку гарячим жиром і закочує банки. Перевертаємо їх догори дном і залишаємо на годину-інший при кімнатній температурі. Це дозволить вчасно виявити нещільно закриті банки і краще перемішати вміст. Потім перевертаємо банки у звичайне положення, тоді жир підніметься вверх, а весь сік збереться внизу.
Як варити тушонку з свинини в мультиварці?
Інгредієнти: м'якоть свинини - 3 кг; цибуля - 1 шт.; лавровий лист - 5 шт.; перець горошок - 12 шт.; ягоди ялівцю - 10 шт.; сіль - за смаком. Приготування М'ясо промиваємо, витираємо і нарізаємо кубиками поперек волокон. Закладаємо свинину в чашу мультиварки. Додаємо розрізану на 4 частини очищену цибулину. Закриваємо кришку і включаємо режим «Гасіння» на 5 годин. Після солимо, додаємо спеції і приправи, і готуємо на тому ж режимі ще годину. Після тушонку розкладаємо в простерилізовані банки і закатуємо. Надалі її можна використовувати для приготування макаронів , рису, картоплі і т. д.
Рецепт домашньої тушонки з свинини в автоклаві
Інгредієнти: свинина - 500 г; сало - 200 г; лавровий лист - 1 шт.; перець чорний горошком - 3 шт.; перець духмяний горошком - 1 шт.; сіль - 1 ч. ложка. сіль, перець чорний мелений - за смаком. Приготування Зазначене у рецепті кількість продуктів розрахована на одну літрову банку. Готуємо їх стільки, скільки поміститися в автоклаві. Банки моєму, стерилізуємо. У кожну закладаємо спеції, сало кубиками, потім м'ясо шматочками, не дуже щільно. Зверху посипаємо сіллю і закатуємо металевими кришками. Банки виставляємо в автоклав, один на одного. Повністю заливаємо водою, закриваємо агрегат і піднімаємо тиск до 15 бар.
Відправляємо автоклав на плиту, а коли тиск зросте до 4 бар, прикручуємо вогонь і витримуємо на цьому режимі 4 години. Після вимикаємо плиту, але автоклав ні в якому разі не відкриваємо, поки вода в ньому повністю не охолоне! Це займе близько доби. Досить довго, але результат того вартий. Домашня тушонка, приготована в автоклаві, виходить дуже смачною - цілі шматочки м'яса, застиглі в прозорому апетитному желе.