Соуси чудово доповнюють і розкривають смак страв. Давайте ж дізнаємося з вами якісь заготовки соусів можна зробити на зиму.
Соус з помідорів на зиму
Інгредієнти: морква - 500 г; помідори - 3 кг; болгарський перець - 1 кг; цукор - 1 ст.; сіль - 2 ст. ложки; масло рослинне - 15 ст.; часник - 2 шт.; оцет - 2 ст. ложки; зелень петрушки. Приготування Помідори промиваємо, обдаємо окропом і очистити від шкірки. Потім помідори подрібнюємо за допомогою блендера, перелити масу в каструлю з товстим дном і варимо протягом 20 хвилин, на слабенькому вогні. Моркву і болгарський перець чистимо, миємо і шаткуємо тонкою соломкою. Додаємо овочі в помідорну масу і уварюємо ще близько 20 хвилин.
Потім кладемо сіль, цукор, зливаємо масло, видавлюємо через прес часник і додаємо подрібнену зелень петрушки. Готуємо соус приблизно 5 хвилин, потім вливаємо оцет, перемішуємо і розкладаємо закуску в стерилізовані банки. Томатний соус на зиму готовий!
Рецепт соусу «Сацебелі» на зиму
Інгредієнти: томатна паста - 200 г; вода - 200 мл; кінза - 1 пучок; приправа аджика - 1 ч. ложка; часник - 3 зубчики; хрін - 30 г; оцет столовий - 1 ч. ложка; хмелі-сунелі - 1 ч. ложка; спеції. Приготування Кінзу ріжемо довільними шматочками. Потім змішуємо зелень з усіма іншими подрібненими інгредієнтами, не додаючи тільки томатну пасту і воду. Після цього товчемо всю масу добре дерев'яним товкачем, кладемо томат і вливаємо воду. Ретельно перемішуємо, кип'ятимо масу 5 хвилин і розкладаємо готовий соус з хрону на зиму по банкам.
Яблучний соус на зиму
Інгредієнти: масло вершкове - 30 г; яблука - 450 г; цукрова пудра - 20 г; імбир мелений - щіпка. Приготування Яблука очищаємо від шкірки, вирізаємо серединки і дрібненько шаткуємо кубиками. Потім викладаємо їх на розігріту з вершковим маслом сковороду, перемішуємо і тушкуємо на невеликому вогні приблизно 2-3 хвилинки. Після цього знімаємо сковороду з вогню, а яблучну масу протираємо через сито. Далі висипаємо цукрову пудру, кладемо мелений імбир і все добре перемішуємо. Приготовлену масу розкладаємо по стерилізованим банкам, закатуємо і зберігаємо в прохолодному приміщенні.
Соус з брусниці на зиму
Інгредієнти: брусниця свіжа - 500 г; цукор - 3 ст. ложки; часник - 1 зубчик; масло вершкове - 2 ст. ложки; сіль. Приготування Ягоди брусниці перебираємо, промиваємо, викладаємо в каструлю і варимо до м'якості близько 15-20 хвилин. Потім трохи охолоджуємо і протираємо через дрібне сито. Отриману ягідну масу в сотейник і уварюємо 20 хвилин, до загусання. Після цього додаємо вершкове масло, часник, видавлений через землянку, цукор і сіль. Приготований соус з брусниці добре охолоджуємо і розкладаємо в сухі банки. Герметично закрити і зберігати в холодильнику.