Завжди зручно мати під рукою баночку тушонки, адже з її допомогою можна зробити смачніше величезна кількість різноманітних страв, наприклад відварна картопля , макарони, гречану крупу, або просту яєчню. Тушонка також може бути використана в якості начинки на швидку руку для пирогів, або навіть начинки для піци. На жаль, не дивлячись на досить високу вартість, бути впевненим у якості магазинної тушонки не доводиться, від того краще замінити покупної варіант домашнім. Як варити тушонку з яловичини ви дізнаєтеся з рецептів у цій статті.
Рецепт домашньої тушонки з яловичини
Інгредієнти: яловичина - 15-2 кг; сіль, перець - за смаком; лавровий лист - 2 шт.; чебрець - 2 гілочки; вода - 2-3 ст. ложки. Приготування Перед тим, як приготувати м'ясні консерви з яловичини, м'ясо, бажано брати для рецепта подбедрок, споліскують і обсушуємо з допомогою кухонного рушника. Нарізаємо м'ясо великими шматками і укладаємо в жаровню, або іншу товстостінну посуд. Якість посуду в даному випадку принципово, бо саме завдяки гарному посуді майбутня тушонка може вийде ароматною і ніжною.
Доливаємо в жаровню 2-3 столові ложки води і накриваємо кришкою. На малому вогні м'ясо повинно готується близько 2 годин. Періодично перевіряйте, щоб м'ясо знаходилося в бульйоні, однак не відкривайте кришку занадто часто. Через 2 години яловичину слід гарненько посолити, додати перцю, пару лаврових листочків і чебрець (за бажанням). Знову накриваємо тушонку кришкою і залишаємо на 6 годин. Не відкриваючи жаровню, дайте яловичині повністю охолонути і вже потім розливайте по баночках.
Аналогічним чином можна приготувати і м'ясні консерви з яловичини в мультиварці. Викладіть м'ясо і спеції в чашу і поставте режим "Гасіння" на 5-6 годин.
Тушонка з яловичини в духовці
Інгредієнти: яловичина - 1 кг; часник - 2-3 зубчики; лавровий лист - 2 шт.; сіль, перець - за смаком; рослинне масло - 1 ст. Приготування Яловичину нарізаємо кубиками по 2-3 см, укладаємо на тарілку і приправляємо сіллю і перцем за смаком. Додаємо до м'яса, лавровий лист і подрібнений часник, накриваємо ємність харчовою плівкою і залишаємо в холодильнику маринуватися 5-6 годин.
Після закінчення часу викладаємо м'ясо в посуд для духовки. Заливаємо яловичину рослинною олією так, щоб повністю покрити, після чого накриваємо майбутню тушонку пергаментним папером, змоченою у воді. Закрийте ємність кришкою або фольгою і ставимо в духовку.
Тушонка готується 3 години при 130 градусах, після чого її слід повністю остудити і вже потім використовувати для приготування страв, або розлити по стерильним банкам.
Тушонка з яловичини в автоклаві
Інгредієнти: яловичина (з жиром) - 15-2 кг; лавровий лист; сіль, чорний перець - за смаком; ріпчасту цибулю, моркву - за бажанням. Приготування Яловичину нарізаємо кубиками 3-4 див. Ріпчасту цибулю і моркву також ріжемо великими кільцями, якщо, звичайно, бажаєте щоб вони були у вашій тушенке.
Банки для тушонки на 1 л моєму і стерилізуємо. На дно кожної банки кладемо по 3-4 листочки лавра, кілька горошин чорного і запашного перцю. Тепер укладаємо в банки м'ясо, воно не має прилягати щільно. Тепер поверх кожної банки насипаємо по чайній ложці солі і закручуємо банки кришкою.
Банки ставимо в автоклав і заповнюємо сам агрегат водою так, щоб покрити всі банки. Закриваємо кришку і відкачуємо з нього повітря до тих пір, поки тиск в камері не досягне 15 бар, після чого автоклав ставимо на вогонь і чекаємо, поки тиск підніметься до 4 бар. Готуємо тушонку при постійному тиску в 4 бари близько 4-5 годин, після чого гасимо вогонь і даємо воді у пристрої повністю охолонути не відкриваючи кришку.