Багатьох цікавить, як правильно і смачно засолити щуку в домашніх умовах. Солити можна «сухим» способом або в розсолі.
Як засолити щуку в розсолі?
Якщо риба вагою до 05 кг, видаляємо у неї зябра і акуратно потрошимо, намагаючись не зачепити жовчний міхур. Якщо більш крупна риба - має сенс видалити голову і хвостову частину, можна розрізати упоперек на 3-4 шматка. Особливо великі екземпляри краще філірувати (тобто, зрізати плоть з обох сторін). Луску не видаляємо.
Робимо розсіл - розчин солі необхідний такий фортеці, щоб спливло куряче яйце. Кладемо рибу або шматки риби в ємність (скляний, емальований або пластикову, тільки не алюмінієву) з розсолом на 1-3 доби (філе без хребта або шматки засолюються швидше). Рибу вагою до 05 можна після засолу в'ялити цілком, накривши марлею (або в'ялити більш великі шматки тушки).
Якщо рибу планується є солоної, бажано після просолювання вимочити в холодній воді. Видаляємо шкіру, нарізаємо скибочками, поливаємо олією і соком лимона. Чекаємо хвилин хоча б 20. Прикрашаємо зеленню і подаємо зі свіжим або маринованою цибулею .
Щоб щука вийшла не пересоленим, щоб скоротити час засолювання і убезпечити себе від зараження паразитами, можна засолити щуку у розсолі-маринаді з оцтом.
Щука в розсолі з оцтом
Інгредієнти: вода - 3 частини; оцет столовий 6-9% - 1 частина; сіль крупна; сухі спеції не мелені (перець горошком, гвоздика, аніс, лавровий лист, насіння коріандру, кропу, фенхеля і кмину); перець червоний гострий і подрібнені часник. Приготування Розчиняємо сіль в холодній воді так, щоб спливло куряче яйце. Додаємо спеції у каструлю і доводимо до кипіння. Зменшуємо вогонь і проварюємо протягом 3-х хвилин, після чого охолодити. Додаємо часник, червоний перець і оцет. Заливаємо рибу в ємності цим маринадом. Готовність від 4-х годин до доби (залежно від того, ціла риба, яка величина шматків, з хребтом або без).
Можна засолити щуку «на суху». Якщо риба вагою до 05 кг - просто видаляємо зябра і потрошимо. Рибу вагою від 05 кг до 1 кг солимо без голови, зробивши поперечно-косий неглибокі надрізи з кроком через 4-5 див. Можна зробити поздовжній надріз з боку спинки.
Рибу вагою понад 1 кг краще обробити на філе з шкірою. Луску не зчищаємо. Тушки
натираємо сіллю зсередини і, пересипавши сіллю (а можна і спеціями) у пластиковому контейнері або загорнутої в плівку (в пергаментний папір) під гнітом. У черевце можна закласти ароматну зелень гілочками.
Після 3-х діб непогано помістити окремо загорнуті тушки в морозильне відділення холодильника ще на три доби. Якщо солимо шматками філе - пересипаємо шматки сіллю і спеціями в контейнері. Поміщаємо його на полицю холодильника, попередньо встановивши гніт на шматки риби. Через 3-и доби можна злити утворився тузлук і зберігати просолену рибу в холодильнику не більше місяця.