Чи Знали ви, що виноград можна їсти не тільки у свіжому, але і в маринованому вигляді? Мариновані ягоди відмінно підходять для легких салатів і закусок, а листя йдуть на приготування долми . Хоч до виноградного сезону залишилася ще сила-силенна часу, ніхто не заважає вам зробити кілька начерків цікавих рецептів в своїй кулінарній книзі вже зараз.
Рецепт маринованого винограду
Інгредієнти: ягоди білого винограду - 3 ст.; ягоди червоного винограду - 3 ст.; розмарин - 6 гілочок; білий винний оцет - 2 ст.; часник - 3 зубчики; сіль - 2 ст. ложки; цукор - 2 ч. ложки; червоний перець - 1/2 ч. ложки. Приготування Ягоди винограду розподіляємо по пів літровим банкам разом з гілочкою розмарину.
Оцет наливаємо в емальовану каструльку і додаємо до нього сіль, цукор, трохи перцю і подрібнений часник. Ставимо отриману суміш на плиту і доводимо до кипіння разом з рештою 2 гілочками розмарину. Заливаємо гарячий оцет по банкам і не щільно закручуємо їх кришками. Залишаємо виноград при кімнатній температурі на 30 хвилин, після чого щільно закриваємо кришку і охолоджуємо в холодильнику 1 годину перед подачею. Готовий продукт можна зберігати в холодильнику до 1 тижня.
Маринований виноград по-індійськи
Інгредієнти: ягоди винограду - 1 кг; рослинне масло - 1 ст.; порошок чилі - 1 /2 ст.; сіль - 1 ст. ложка; насіння гірчиці - 2 ч. ложки; листя каррі - 1-2 шт. Приготування Виноград промиваємо і ретельно обсушуємо. Якщо ягоди збережуть хоч трохи вологи - тривале зберігання буде неможливо.
У сотейнику розігріваємо масло й обсмажуємо на ньому зерна гірчиці , листя каррі і порошок чилі. Слідом відразу ж додаємо виноград. Готувати виноград в пряному олії потрібно близько 15 хвилин, після чого його відразу ж можна буде розливати по чистим сухим банкам. Так як ми заливаємо ягоди маслом з великою кількістю спецій, подібна суміш буде діяти як консервант, не допускаючи псування ягід киснем і бактеріями. Зберігати такі ягоди можна близько 3 місяців.
Солодкий маринований виноград на зиму
Інгредієнти: ягоди червоного винограду - 1 кг; червоний винний оцет - 3 ст.; цукор - 2 1/4 ст.; зерна гірчиці - 1 ст. ложка; сіль - 1 ч. ложка; кумін - 1 ч. ложка; лавровий лист - 8 шт.; кориця - 4 палички. Приготування В стерилізовані банки закладаємо ягоди винограду. Оцет наливаємо в каструльку і підігріваємо. У розігрітий оцет кладемо цукор, зерна гірчиці, трохи солі, кумін, лавровий лист і палички кориці. Доводимо рідину до кипіння і проварюємо 10 хвилин на середньому вогні. Заливаємо гарячий оцет в банки і накриваємо банки кришками, не закочуючи. Стерилізуємо банки на водяній бані, розраховуючи час виходячи з обсягу ємності. Закочує банки кришками і остуджуємо їх під ковдрою.
Мариновані листя винограду для долми
Інгредієнти: листя винограду - 40 шт.; сіль - за смаком; лимонний сік - 1/2 ст. Приготування
Велику каструлю наповнюємо водою і доводимо рідина в ній до кипіння. Опускаємо листя в окріп і варимо 30-45 секунд, після чого моментально дістаємо їх і кладемо в миску з крижаною водою. Як тільки листя охолонуть, воду зливаємо і обсушуємо їх. Беремо відразу 5-6 листків і кладемо їх один на одного, після чого згортаємо, на манер сигари.
Згорнуті листя закладаємо в банки і заливаємо лимонним соком. Воду, в якій ми ошпаривали листя винограду, знову доводимо до кипіння і заливаємо в банки так, щоб повністю покрити листя. Накриваємо банки кришками і ставимо на водяну баню на 15-20 хвилин, після чого кришки закатуємо і остуджуємо банки під ковдрою.