Незважаючи на те, що мойва - дешева рибка і ніжна, в обсмаженому, копченому або засоленому вигляді вона незрівнянна. Домашня мойва має ряд переваг перед магазинної, крім безумовній впевненості в якості продукту власного виробництва, ви маєте можливо варіювати смак готової рибки в залежності від кількості і складу використовуваних спецій. Про те, як засолити мойву в домашніх умовах ми розповімо далі.
Як засолити мойву в розсолі?
Інгредієнти: мойва - 500 г; вода - 500 мл; сіль - 3 ст. ложки; цукор - 1 ст. ложка; лавровий лист - 2-3 шт.; запашний перець - 5-6 горошин. Приготування Воду кип'ятимо і проварюємо із запашним перцем і листочками лавра 10-15 хвилин. Після закінчення часу воду солимо за смаком, додаємо в неї цукор і охолодити. Мойву викладаємо в емальований посуд і заливаємо готовим розсолом. Ставимо рибу просаливаться в холодильнику 2 доби, після чого всю рідину зливаємо, інакше риба пересолится. Так як сіль виступає тут в якості консерванту, риба буде придатна до вживання ще найближчий тиждень, за уязика зберігання в холодильнику, але гарантуємо - розійдеться вона куди швидше.
Як засолити мойву пряного посолу?
Інгредієнти: мойва - 500 г; сіль - 1 ст. ложка (без гірки); лимонний сік - 1 ст. ложка; лавровий лист - 2 шт.; гвоздика - 5-6 бутонів; запашний перець - 4-5 горошин. Приготування Мойву промиваємо і приступаємо до самої неприємної операції: потрошіння. По суті, рибку можна і не потрошити, особливо, якщо ви бажаєте, щоб ікра також просолились, то якщо необхідно максимально спростити поїдання мойви, то краще набратися терпіння і очистити її від нутрощів. Після, черевця риби знову споліскують і залишаємо підсохнути.
Тим часом розтираємо в ступці в порошок гвоздику, перець і листя лавра, слідом додаємо сіль і посипаємо отриманою сумішшю всю мойву. Поливаємо рибу лимонним соком, ретельно перемішуємо, накриваємо ємність з мойвою плівкою і залишаємо рибу в холодильнику на 3 дні.
Як швидко засолити мойву?
До операції із соління риби експрес-методом доведеться підготуватися заздалегідь. Спершу обзаведіться хорошою емальованому каструлею без сколів і чим-небудь, що замінить за своїми функціями гніт, наприклад, кришкою/тарілкою і п'ятилітрової пляшкою. При швидкій засолюванні бажано попередньо повністю очистити рибу і видалити всі нутрощі, щоб сольова суміш могла проникати в м'якоть не тільки зовні, але і зсередини.
Інгредієнти: мойва - 1 кг; сіль - 3 ст. ложки; лавровий лист - 3 шт.; коріандр сушений - 1/2 ч. ложки; запашний перець горошком - 1 ч. ложка. Приготування Очищену, промиту і висушену рибу кладемо в підготовлену емальовану ємність. У ступці перетираємо лавровий лист, коріандр сушений і перець. Отриманий порошок змішуємо з сіллю і посипаємо соляною сумішшю мойву. Накриваємо все тарілкою або кришкою, а зверху розміщуємо гніт у вигляді бутлі або будь-якої іншої ємності з рідиною. Ставимо рибу в холодильник і через 12 годин вже можна буде насолоджуватися чудово просоленої мойвою.
Напевно після приготування риби таким чином, з попередньо очищенням, у вас залишилося деяку кількість ікри, яку не хочеться залишати без уваги. Ідеальним виходом з положення в даному випадку стане засолювання. Солити ікру просто: на 500 г беремо 150 г солі і рослинне масло. 50 г солі розчиняємо в 500 мл води і заливаємо розчином ікру.
Помішуємо ікру 2-3 хвилини, після чого рідину зливаємо і повторюємо процедуру ще 2 рази. Потім кладемо ікру в банку, наливаємо трохи олії і додаємо чайну ложку солі. Ретельно все перемішуємо і заливаємо поверхню олією на 2-3 мм. залишаємо ікру на 2-3 години в холодильнику, а потім подаємо.