Мова (телячий, яловичий або свинний) відноситься до делікатесних продуктів, звичайно страви з мов готують до святкового столу. Один з можливих варіантів рецептів - маринований свинячий або яловичий язик . У будь-якому випадку, язика перед маринуванням слід відварити і очистити.
Як маринувати мову?
Мови очищаємо (краще щіточкою) і ретельно промиваємо. Телячі і свинячі язики варять в невеликій кількості води протягом близько 15-2-х годин, яловичі - протягом 25 - 35 годин. Використовуємо звичайний набір спецій для бульйону (цибулина, лавровий лист, перець горошком, гвоздика, трохи солі). Зварені язики поміщаємо в холодну воду на 15 хвилин, після чого очистити від верхнього шару шкіри. Нарізаємо мова поперек скибочками бажаної товщини - тепер його можна маринувати.
Винний гострий європейський маринад Інгредієнти: оцет винний натуральний та/або сік лимона; вино біле або рожеве міцне (вермут, мускат, херес, мадера); гострий червоний перець; часник. Приготування Товчемо в ступці гострий червоний перець з часником і мінімальною кількістю солі. Додаємо вино, оцет і сік лимона (співвідношення приблизно 3:1:1), можна додати в маринад дрібно січену зелень (петрушка базилік, коріандр, розмарин, тільки без кропу). Маринуємо скибочки язика протягом хоча б 2-х годин. Подаємо з будь-яким гарніром (це може бути рис, паста, відварна картопля , спаржа, молода квасоля, зелений горошок) і салатами зі свіжих овочів.
Маринад в далекосхідному стилі Інгредієнти: мірін або фруктове вино (наприклад, сливове); оцет натуральний фруктовий або рисовий; сік лайма чи лимона; мед натуральний квітковий; соєвий соус; гострий червоний перець; часник; сухі мелені спеції (необов'язковий компонент, це може бути суміш або паста каррі або композиція, складена за вашим смаком). Приготування Свіжий часник і перець, природно, треба потовкти або дуже дрібно нарубати. Змішуємо соус, в кількостях інгредієнтів орієнтуючись по смаку. Додавання свіжої дрібно нарубаної ароматної зелені і тамариндовой пасти може надати смаку додаткові цікаві відтінки.
Скибочки відвареного язика маринуємо в цьому соусі не менше 2-х годин. Подаємо з рисом, рисової або будь-який інший локшиною, молодий квасолею, спаржею, свіжими овочами та фруктами.
Використовуючи ці ж варіанти маринадів (див. вище) або які-небудь інші, можна приготувати мариновану морський язик - під цією назвою продається риба солея європейська із сімейства солеевих загону камбалообразних. Слід відрізняти європейський морський язик від пангасіуса.
Маринований морський язик
Приготування Очищену, промиту і нарізану скибочками (без кісточок) сиру рибу маринуємо мінімум протягом 20 хвилин. Чудова закуска під горілку, в тому числі, рисову, джин, аквавіт і столове світле вино.