Як відомо, плоди багатьох сортів гарбузів - чудовий і суперкорисний продукт харчування. Гарбуз може входити до складу різних страв, її можна по-різному готувати, їсти сирою або, наприклад, маринованої (явно нетривіальна ідея приготування, чи не правда?).
Як маринувати гарбуз?
Одна справа маринувати гарбуз під консервування, зовсім інша справа - для того, щоб її відразу подати на стіл. Наведемо обидва рецепта, хоча гарбуз можна чудово зберігати без консервування до початку наступного літа (гарбуза треба зберігати в прохолодному сухому місці при плюсовій температурі, наприклад, на заскленій веранді або балконі, в коморі).
Рецепт маринованої гарбуза
Інгредієнти: м'якоть гарбуза (смачніше всього мускатні сорти) - близько 500 м; червоний гострий перець - 1 шт.; часник - 3-5 зубчиків; насіння і зелень коріандру (кінза); гвоздика - 3-5 суцвіть; зелень базиліка; зелене листя чорної смородини; ягоди ялівцю (якщо знайдете); лимон - 1 шт. (можна додати або використовувати замість нього апельсин (1 шт.), лайм (1 шт.), грейпфрут (1 шт.)); оцет натуральний фруктовий - близько 100 мл; мед квітковий натуральний - 2 ст. ложки; вода або несульфитированное світле вино (можна, кріплене: вермут, мадера, херес) - 1-2 склянки. Приготування Змішаємо мед і вино (або воду). Додамо оцет, сік цитрусових сухі спеції (можна їх попередньо злегка потовкти). Ягоди ялівцю злегка подавим, часник, зелень і гострий червоний перець (якщо він свіжий) нарубим дрібно. Все змішаємо. Можна злегка підігріти маринад на водяній бані.
Відрізаємо від гарбуза вузькі поздовжні скибки, шкіру зрізаємо. Нарізаємо м'якоть дрібної короткою соломкою за допомогою гострого важкого ножа, або гарбуз подрібнити з допомогою терки для приготування овочів по-корейськи.
Заливаємо подрібнену м'якоть маринадом (бажано, у тісному ємності з кришкою, можна в звичайній скляній банці). Маринуємо гарбуз не менше 4-х годин. Перед вживанням маринад зливаємо. Подаємо з рибою або м'ясом. Також можна подати рис, квасоля, поленту.
Щоб приготувати мариновану гарбуз по-корейськи (точніше, в корейському стилі), не використовуйте виноградне, а фруктове вино (наприклад, сливове) або мірін (солодке рисове вино).
Рецепт маринованої гарбуза на зиму
Інгредієнти: гарбуз - 1 кг; вода - 1 л; цукор - 1-2 ст. ложки; оцет 6-9% - 3-4 ст. ложки; сіль - 1-2 ч. ложки. Приготування М'якоть гарбуза нарізаємо кубиками або довгастими шматочками середнього розміру. Поміщаємо в стерилізовані банки разом з іншими інгредієнтами (часник і гострий червоний перець цілком, трави, ягоди та інші компоненти як у попередньому рецепті).
Додаємо в маринад сухі спеції. Кип'ятимо його і заливаємо в банку доверху. Накриваємо кришкою і чекаємо 5-10 хвилин, після чого обережно зливаємо маринад назад в каструлю. Знову заливаємо гарбуз киплячим маринадом і закатуємо банку. Перевертаємо ємність і накриваємо старим покривалом до повного охолодження.