Гравлакс - особливе скандинавське страва, яку готують з сирого лосося, шматки якої приправляють сіллю, цукром, спеціями і травами, по суті, це малосольна ферментированная риба. Звичайно гравлакс подається в якості закуски.
Назва «гравлакс» буквально перекладається з грецької як «могила», «закопаний» або «похований» лосось. Сучасний рецепт приготування гравлакса походить від стародавнього скандинавського способи заготовляння і збереження лосося, застосовуваного в ті часи, коли холодильників ще не було. Рибу солили і закопували в землю (глині). Подібні страви відомі не тільки в скандинавських харчових культурах, але і в традиціях інших народів, що проживають на морських узбережжях у прохолодному кліматі.
Сучасний рецепт приготування гравлакса відрізняється тим, що риба не квас і не бродить на манер квашеної за традиційного способу капусти. Замість землі і глини ферментацію забезпечують спеції і трави.
Можна сказати, що сучасний гравлакс - це малосольно-маринований лосось за «сухим» способом. Розповімо, як приготувати гравлакс з лосося в домашніх умовах класичним способом.
Для приготування гравлакса можна використовувати не тільки сьомгу, але горбушу , форель, будь-які інші лососеві види риб з червоною плоттю. Бажано, щоб риба була «дикою», а не вирощеної на аквафермах, принаймні, в цьому випадку можна бути впевненим у її екологічності.
Рецепт гравлакса з риби
Інгредієнти: горбуша, форель (або будь-який інший лосось) - близько 800 м; кухонна сіль велика - близько 2-3 ст. ложок; цукор - 2-3 ч. ложки; чорний мелений перець - 1-2 ч. ложки; кріп - 1 пучок. Приготування Рибу очищаємо від луски, видаляємо зябра, потрошимо і промиваємо холодною водою і обсушуємо серветкою. Солити рибу можна 2-ма способами: цільної тушкою без голови (це трохи довше) або окремими великими шматками філе з шкірою. Якщо ви використовуєте морський лосось, то солити все одно як, річкову рибу краще просолити окремими шматками - щоб уникнути зараження вредодейственними організмами. Якщо у вас заморожена риба, яка провела при температурі нижче -18 градусів за С, 3-е суток можна не турбуватися. А взагалі, намагайтеся купувати рибу на великих базарах, де є ветеринарно-санітарні лабораторії, що її перевіряють.
Змішуємо сіль, цукор і чорний мелений перець. Цією сумішшю рясно натираємо тушку зсередини і зовні (або пересипаємо шматки). Закладаємо в тушку кріп гілочками і запаковуємо рибку або її шматки в харчову плівку або фольгу. Запаковану рибу поміщаємо на полицю холодильника (можна в місце на дверцятах, там якраз підходяща температура). Риба у вигляді окремих шматків філе буде готова через добу (24 год), рибу тушкою краще протримати дві доби (48 годин приблизно).
З допомогою ножа звільняємо рибку від соляної суміші і нарізаємо скибочками. Свіжий готовий гравлакс дуже хороший вранці на бутерброді з житнього хліба з маслом. Це блюдо - чудовий компонент для складання канапе, така закуска підійде для шведських столів, різних фуршетів та вечірок. Звичайно гравлакс подають під міцні напої: аквавіт, джин, горілку, гіркі і ягідні настоянки. Можна також подавати його і під пиво, не виключаються і світлі вина.
Часто гравлакс подається з соусами, наприклад, з медово-гірчичним, часниково-лимонним або іншими, будуть гарні і соуси, приготовлені з різними північними ягодами.
В інших варіантах приготування можна модифікувати основний рецепт приготування гравлакса, тобто ширше використовувати спеції (додати в сольову маринующую суміш червоний гострий перець, тертий мускатний горіх, аніс, коріандр, фенхель, кмин та інші).
Якщо ваш гравлакс довго лежав у холодильнику (що малоймовірно, адже він дуже смачний), ви можете перед вживанням вимочити його (у вигляді окремих шматків, так швидше) в суміші міцного світлого вина і лимонного соку.