Сам по собі, соєвий сир тофу абсолютно позбавлений смаку, але в кулінарії цей продукт цінний завдяки своїй властивості вбирати всі запахи і смаки інших інгредієнтів. Сьогодні ми розберемо кілька простих і смачних рецептів з цим популярним сиром.
Суп з сиром тофу
Інгредієнти: гарбуз - 1 кг; бульйон даши (розчинний) - 20 г; соєвий соус - 60 мл; вино мірін - 2 ст. ложки; сир тофу - 100 г; шпинат - 75 г; суміш грибів (шиїтаке, шампіньйони) - 200 г; кунжутне масло. Приготування Наливаємо півтора літра води в каструлю і злегка підсолюємо її. Закладаємо в підсолену воду кубики гарбуза, знову доводимо рідину до закипання і варимо 10-15 хвилин. Всипаємо розчинний бульйон даши, додаємо соєвий соус і мірін. Кладемо нарізану кубиками сир тофу і варимо 5 хвилин.
В останні 30 секунд готування, в каструлю відправляється шпинат і нарізані соломкою гриби, після чого страву можна прибирати з вогню.
Салат з сиром тофу і рисовою локшиною - рецепт
Інгредієнти: сир тофу - 400 г; арахісове масло - 1 ст. ложка; яєчна локшина - 300 г; морква - 2 шт.; шалот - 2 шт.; паростки горошку - 30 г; лимонний сік - 1 1/2 ст. ложки; соєвий соус - 1 ст. ложка; мелений чорний перець - за смаком. Приготування Блок сиру тофу нарізаємо кубиками. У сковороді розігріваємо арахісове масло й обсмажуємо на ньому шматочки сиру по 1 хвилині з кожної сторони. Перекладаємо обсмажений тофу на серветку, щоб прибрати зайвий жир, і накриваємо його листом фольги для збереження тепла.
Тим часом в каструльці доводимо до кипіння підсолену воду. Відварюємо яєчну локшину протягом 2 хвилин. Надлишки рідини зливаємо.
Поки локшина вариться, швидко нарізаємо капусту тонкою соломкою моркву. Дрібно ріжемо цибулю і промиваємо паростки зеленого горошку. Змішуємо свіжі овочі з відвареної локшиною і обсмаженою сиром, заправляємо салат сумішшю лимонного соку і соєвого соусу, а також за смаком посипаємо меленим чорним перцем.
Сир смажений тофу - рецепт
Якщо ви не знаєте, що приготувати з сиру тофу і взагалі мало розумієте, що саме являє собою цей продукт, то краще почати знайомство з рецепту смаженого тофу. Ви не залишитеся розчарованими гарантовано.
Інгредієнти: соєвий соус - 60 мл; кунжутна олія - 1/2 ч. ложки; рисовий оцет - 2 ч. ложки; цукор - 2 ч. ложки; часник - 2 зубчики; зелена цибуля - 1 пір'їнка; тофу - 500 г; борошно - 100 г; коріандр - 1/2 пучка; гострий перець чилі - за смаком; арахіс смажений - 20 р. Приготування
Змішуємо соєвий соус, кунжутне масло, оцет, цукор і пропущений через прес часник в невеликій мисці. Подрібнюємо білу частину пера зеленого цибулі і також відправляємо її в наш соус.
Нарізаємо тофу на кубики зі стороною 5х2 див. Борошно змішуємо з сіллю і перцем і обвалюємо сир отриманої в сухої суміші.
У сковороду наливаємо олії шаром приблизно в сантиметр. Обсмажуємо шматочки сиру тофу по 1 хвилині з кожної сторони, а потім перекладаємо на серветку, щоб прибрати зайвий жир.
Викладаємо обсмажені тофу на блюдо, поливаємо парою столових ложок заздалегідь приготованого соусу, посипаємо перцем чилі, коріандром, арахісом, а залишився соус подаємо як дипа.
Страви з сиром тофу на грилі
Інгредієнти: соєвий соус - 60 мл; саке - 60 мл; мірін - 2 ст. ложки; цукор - 2 ст. ложки; тертий імбир - 1 ч. ложка; сир тофу - 700 г; кунжутна олія - 3 ст. ложки; рослинне масло - 1 ст. ложка; зелений цибулю, гострий перець - для подачі. Приготування Змішуємо соєвий соус, саке, мірін, цукор і тертий імбир і підігріваємо суміш на невеликому вогні. Після закипання, чекаємо, поки соус злегка загусне, потім прибираємо з вогню і охолоджуємо.
Заливаємо нарізаний тофу отриманою сумішшю і кунжутним маслом, і маринуємо 4 години.
Маринований тофу обсмажуємо на грилі по 3 хвилини з кожного боку.