Вим'я - орган самок деяких ссавців (жуйних, таких як корови, кози, олені). Вим'я розташовується на животі ближче до пахової області, складається з декількох часток, у різних тварин кількість часток неоднаково. Коров'яче вим'я відноситься до субпродуктів першої категорії, (вим'я інших тварин зазвичай в їжу не вживають).
Деякі цікаві страви з яловичого вимені - рецепти приготування
Загальне правило.
Вим'я має специфічний смак і запах, тому зазвичай готується окремо, рідше - з іншими субпродуктами. У будь-якому випадку, перед приготуванням вимені слід вимочити його в холодній воді протягом мінімум 3-х годин (а краще 12-ти). Потім промиваємо цей продукт і можна готувати.
Смажене коров'яче вим'я - рецепт
Інгредієнти: вим'я коров'яче - 1 кг; цибуля ріпчаста - 1 шт.; сухі спеції для бульйону (перець горошок, лаврове листя, гвоздичка); яйце куряче; борошно пшеничне; пиво або молоко; жир свинячий або рослинне масло; зелень для оформлення. Приготування Вимочене і промите вим'я великим шматком (шматками) зваримо з цибулею і спеціями до готовності протягом мінімум 25 годин. Трохи остудимо вим'я в бульйоні, витягнемо і наріжемо шматками не товщі 1 див.
Приготуємо тісто (це таке в'язке тісто) із суміші борошна та яєць з додаванням молока, пива або води.
Вмочуємо скибки вимені в кляр і обсмажуємо на добре розігрітій сковороді до коричнево-золотистої скоринки з обох сторін. Сервірувати можна з будь-яким гарніром (бобові, картоплю, рис і ін). Обов'язково подаємо до вимені гострий ароматний, часниковий або часниково-лимонний соус. Можна гострий томатно-часниковий. Для кращого засвоєння добре подати столового вина.
Котлети з вимені - рецепт
Інгредієнти: вим'я коров'яче - 1 кг; білий хліб черствий -1/2 шт.; цибуля ріпчаста - 2 шт.; яйце куряче - 1-2 шт.; перець чорний мелений та інші мелені сухі спеції; жир свинячий або рослинне масло. Приготування Вимочене і промите сире вим'я пропустимо через м'ясорубку, також перемелем луки хліб, попередньо розмочений у воді або молоці. Додамо яйця, спеції, трохи присолим. Формуємо котлети мокрими руками і обсмажуємо з обох сторін. Подаємо з гострим соусом.
Гуляш з коров'ячого вимені
Інгредієнти: вим'я коров'яче - близько 600 г; цибуля ріпчаста - 1 шт.; спеції сухі мелені (наприклад, готові суміші хмелі-сунелі або каррі); масло або свинячий жир для обсмажування; томат-паста ; часник; свіжа зелень. Приготування Вимочене вим'я обсушуємо, ріжемо дрібними шматочками. Пасеруємо цибулю в казані, додаємо нарізану субпродукт і тушкуємо до м'якості з додаванням спецій, при необхідності підливаємо воду і помішуємо. В кінці процесу додаємо томат-пасту і часник.
Пряне смажене коров'яче вим'я в мексиканському стилі
Інгредієнти: вим'я коров'яче; спеції для бульйону; часник; лайм та/або лимон; червоний гострий перець; трохи текіли або світлого рому; жир свинячий для обсмажування. Приготування Вимочене вим'я виварюємо в бульйоні, витягаємо і нарізаємо великими скибками. Змішуємо маринад: часник і червоний
гострий перець товчемо з невеликою кількістю солі, додаємо сік лайма, даємо маринаду настоятися протягом 40 хвилин і проціджуємо (це потрібно, щоб потім часник не пригорів). Маринуємо нарізане вим'я мінімум 2 години, а краще 12 - запах кардинально зміниться. Витягаємо підготовлені таким чином шматочки, обсушуємо їх серветкою і злегка обсмажуємо на сковороді з обох сторін. В кінці приготування фламбируем, тобто заливаємо текілою і, не знімаючи з вогню, підпалюємо. Сервіруємо з тушкованою квасолею, картоплею, рисом, полентою. Окремо подаємо гострий соус. До цієї страви добре підійдуть текіла, мескаль, пульке, кашаса, виноградне вино.