Оливкова олія завжди цінувалося за свої смакові і косметичні властивості. Купити оливкова олія сьогодні можна у всіх супермаркетах, але правильно вибрати і зберігати його можуть далеко не всі.
Як продовжити термін зберігання оливкової олії?
Дуже важливо правильно зберігати настільки дорогою у всіх сенсах цього слова продукт. Але навіть самі досвідчені господині не зможуть допомогти вам порадою, якщо ви вибрали "неправильне" масло. Купити гарне і свіже масло допоможуть декілька порад:
Завжди уважно вивчайте пляшку й етикетку. Виробництво та розлив масла повинні здійснюватися тільки в одній країні. Причому вказані повинні бути і виробник, і фірма, яка займалася розливом. Оливкова олія - це не вино, і з роками воно стає тільки гірше. Намагайтеся купувати масло, яке розливалося не більше півроку тому. Де слід зберігати оливкову олію? Найчастіше господині зберігають масло в оригінальній тарі. При покупці уважно вивчіть її: пляшка повинна бути герметично закрита, не повинна пропускати сонячне світло. Ідеальний варіант - затемнена пляшка. Ви ніколи не зможете визначити за кольором якість і смак масла. Колір залежить тільки від кольору використовуваного сировини. Найчастіше масло є купажем з темних і світлих оливок. Термін зберігання від цього абсолютно не залежить. Ніколи не купуйте масло "про запас". З часом воно втрачає свої смакові якості і корисні властивості. Як правильно зберігати оливкову олію?
Оливкова олія не відноситься до продуктів тривалого зберігання, так що намагайтеся купувати тільки свіже масло. Хоч виробник і ставить термін зберігання близько 24 місяців, свої властивості воно починає втрачати вже через 9 місяців.
Основні моменти, на які потрібно звернути увагу:
Вирішуючи, як зберігати оливкова олія, пам'ятайте про двох самих злих його «ворогів»: світло і повітря. Сонячні промені і повітря призводять до швидкого окислення і появи згірклого смаку в олії. Температура для оливкової олії повинні бути прохолодною, а місце зберігання - затемненим. Краще зберігати оливкову олію в тому місці, де постійно темно і сухо. Багато хто думає, що зберігати оливкова олія правильно в холодильнику, так як це саме холодне місце. Це помилкова думка. Насправді, при низькій температурі ви побачите утворення осаду. Ці білі пластівці - не що інше, як загустілі тверді жири. Якщо витягнути масло і потримати його при кімнатній температурі, осад зникне. Це хороший спосіб перевірити, чи справжнє масло. Але зберігати його в холодильнику не варто. Дуже небезпечним для оливкової олії є заморожування. Після розморожування масло втрачає свій специфічний смак і запах, а корисні властивості практично зникають. Який посуд потрібно вибрати, щоб як можна довше зберігати оливкову олію? Немає нічого краще, ніж пляшка із затемненого скла. Можна застосувати невелику пляшку з «нержавійки». Краще вибирати невелику тару, так менше повітря буде контактувати з маслом. Використовувати масло з відкритої пляшки слід протягом одного місяця. Якщо зберігати його довше, масло втрачає свої якості і смак. Навіть якщо ви дуже економна господиня, ніколи не використовуйте масло повторно після смаження. Після термічної обробки в такому маслі просто не залишається нічого корисного. Крім того, в процесі смаження утворюються шкідливі для здоров'я речовини, які потраплять в організм. Не варто боятися, що ви не встигнете використовувати оливкову олію протягом місяця і його доведеться викидати. Завдяки його неповторному і специфічного смаку ви з радістю замініть їм рослинне або інше масло.