Вернуться назад Распечатать

Як зберігати гарбуз?

Як зберігати гарбуз?
Гарбуз - це по-справжньому унікальний овоч, що володіє багатьма властивостями цілющого характеру. В її м'якоті міститься велика кількість цінних речовин:

  • вітамін С - для підтримки здоров'я в холодний період року;

  • вітаміни групи В допомагають зняти втому, дратівливість, безсоння, очищають обличчя від прищів, зміцнюють нігті, надають блиск і шовковистість волосся;

  • вітаміни А і Е перешкоджають передчасної появи зморшок;

  • дуже рідкісний вітамін К - сприяє згортання крові;

  • вітамін Т теж не часто зустрічається в інших овочах. Він цікавий тим, хто намагається скинути зайву вагу, так як допомагає засвоювати важку їжу і тим самим запобігає ожирінню;

  • серед овочів гарбуз є чемпіоном за вмістом заліза. Тому всі у кого гарбуз частий гість на столі, володіють гарним кольором обличчя і завжди відрізняються прекрасним настроєм;

  • гарбузовий сік корисний для підтримки чоловічого здоров'я і сексуальності;

  • насіння гарбуза здавна входять до складу приворотного зілля.


  • Враховуючи все вищесказане, виникає природне запитання: як правильно зберігати гарбуз.
    Розглянемо кілька варіантів збереження такого цінного овоча.

    Як зберігати гарбуз взимку у власному домі?


    Якщо ви самі виростили гарбуз на своїй земельній ділянці, варто подбати про її збереження до весни. Для цього її прибирають з грядок приблизно в середині вересня, в суху погоду, бажано перед першими осінніми заморозками. Гарбуз зривають з куща разом з невеликою плодоніжкою, яка повинна бути сухою і жорсткою.
    За плодоніжку краще не братися, особливо у великих і важких плодів, так як вона може обламатися, а з обламаного місця може початися процес гниття овоча. Гарбуза, готуються до зберігання, підсушують на сонечку протягом тижня. Якщо при збиранні врожаю поверхню гарбуза подряпалася, то борозенки і неглибокі подряпини можна залікувати, наклеївши на них бактерицидні пластирі. Підсушувати необхідно в сухому місці, захищеному від вологи. Коли кора гарбуза затвердіє, плоди переносять у суху і темне місце зберігання з бажаною температурою 15-20 градусів.

    Як зберігати гарбуз в квартирі?


    В умовах міської квартири зберігають як недостиглі плоди, вони доходять до повної стиглості за 1-2 місяці, так і повністю дозрілі. На зимові місяці для гарбуза виділяють кут у темній коморі, де немає доступу сонячних променів.
    Час від часу плоди слід оглядати. При появі ознак гниття, уражені місця вирізують до здорових тканин і обпалюють зрізи полум'ям свічки. Обрізані плоди вживають в їжу в першу чергу.

    Як зберігати розрізану гарбуз?


    Порізану м'якоть гарбуза можна на кілька тижнів покласти в холодильник, але не більше, інакше почнеться процес гниття, і продукт доведеться викинути.
    Для більш тривалого збереження, розрізану на частини гарбуз, ретельно просушують, упаковують в поліетиленові пакети порціями по 300-600 г і відправляють в морозильну камеру. Пакети слід упакувати якомога щільніше без бульбашок повітря. Замість звичайних поліетиленових пакетів можна у магазині придбати спеціальні мішечки і лотки для заморозки.
    Взимку, по мірі необхідності, порізаний гарбуз розморожують кількома способами:
    Як зберігати гарбуз?


  • в холодильнику приблизно 10-12 годин;

  • в кімнаті - 4-5 годин;

  • в мікрохвильовій печі або в духовій шафі;

  • у посуді з теплою або гарячою водою, при цьому слід не допускати попадання води в пакет з замороженим продуктом.


  • Дізнавшись прості правила про те, як зберігати гарбуз взимку ви зможете забезпечити себе і свою сім'ю корисним і цінним продуктом до самого літа, приготувавши гарбуз у духовці або будь-яким іншим цікавим способом.