Гарбуз - це по-справжньому унікальний овоч, що володіє багатьма властивостями цілющого характеру. В її м'якоті міститься велика кількість цінних речовин:
вітамін С - для підтримки здоров'я в холодний період року; вітаміни групи В допомагають зняти втому, дратівливість, безсоння, очищають обличчя від прищів, зміцнюють нігті, надають блиск і шовковистість волосся; вітаміни А і Е перешкоджають передчасної появи зморшок; дуже рідкісний вітамін К - сприяє згортання крові; вітамін Т теж не часто зустрічається в інших овочах. Він цікавий тим, хто намагається скинути зайву вагу, так як допомагає засвоювати важку їжу і тим самим запобігає ожирінню; серед овочів гарбуз є чемпіоном за вмістом заліза. Тому всі у кого гарбуз частий гість на столі, володіють гарним кольором обличчя і завжди відрізняються прекрасним настроєм; гарбузовий сік корисний для підтримки чоловічого здоров'я і сексуальності; насіння гарбуза здавна входять до складу приворотного зілля. Враховуючи все вищесказане, виникає природне запитання: як правильно зберігати гарбуз.
Розглянемо кілька варіантів збереження такого цінного овоча.
Як зберігати гарбуз взимку у власному домі?
Якщо ви самі виростили гарбуз на своїй земельній ділянці, варто подбати про її збереження до весни. Для цього її прибирають з грядок приблизно в середині вересня, в суху погоду, бажано перед першими осінніми заморозками. Гарбуз зривають з куща разом з невеликою плодоніжкою, яка повинна бути сухою і жорсткою.
За плодоніжку краще не братися, особливо у великих і важких плодів, так як вона може обламатися, а з обламаного місця може початися процес гниття овоча. Гарбуза, готуються до зберігання, підсушують на сонечку протягом тижня. Якщо при збиранні врожаю поверхню гарбуза подряпалася, то борозенки і неглибокі подряпини можна залікувати, наклеївши на них бактерицидні пластирі. Підсушувати необхідно в сухому місці, захищеному від вологи. Коли кора гарбуза затвердіє, плоди переносять у суху і темне місце зберігання з бажаною температурою 15-20 градусів.
Як зберігати гарбуз в квартирі?
В умовах міської квартири зберігають як недостиглі плоди, вони доходять до повної стиглості за 1-2 місяці, так і повністю дозрілі. На зимові місяці для гарбуза виділяють кут у темній коморі, де немає доступу сонячних променів.
Час від часу плоди слід оглядати. При появі ознак гниття, уражені місця вирізують до здорових тканин і обпалюють зрізи полум'ям свічки. Обрізані плоди вживають в їжу в першу чергу.
Як зберігати розрізану гарбуз?
Порізану м'якоть гарбуза можна на кілька тижнів покласти в холодильник, але не більше, інакше почнеться процес гниття, і продукт доведеться викинути.
Для більш тривалого збереження, розрізану на частини гарбуз, ретельно просушують, упаковують в поліетиленові пакети порціями по 300-600 г і відправляють в морозильну камеру. Пакети слід упакувати якомога щільніше без бульбашок повітря. Замість звичайних поліетиленових пакетів можна у магазині придбати спеціальні мішечки і лотки для заморозки.
Взимку, по мірі необхідності, порізаний гарбуз розморожують кількома способами:
в холодильнику приблизно 10-12 годин; в кімнаті - 4-5 годин; в мікрохвильовій печі або в духовій шафі; у посуді з теплою або гарячою водою, при цьому слід не допускати попадання води в пакет з замороженим продуктом. Дізнавшись прості правила про те, як зберігати гарбуз взимку ви зможете забезпечити себе і свою сім'ю корисним і цінним продуктом до самого літа, приготувавши гарбуз у духовці або будь-яким іншим цікавим способом.