Редька городня - дуже корисна рослина, володіє характерним гострим різким смаком і запахом. У коренеплодах редьки міститься безліч різних речовин, необхідних організму людини, а саме: вітаміни С, В1 В2 клітковина, мінеральні речовини (в тому числі, сполуки калію), органічні кислоти, глікозиди й ефірні олії.
Редьку широко використовують у народній медицині для лікування багатьох хвороб і як компонент для приготування салатів. У їжу вживають і коренеплоди (зазвичай в сирому вигляді) і молоде листя. Редька збуджує апетит, покращує травлення, очищає печінку і має жовчогінну та сечогінну і сильними антимікробними властивостями. Вживання в їжу редьки особливо корисно в зимово-весняний період, для поповнення вітамінів і мікроелементів.
Якщо ви заготовите редьку на зиму і правильно організуєте її зберігання, у вас буде можливість у будь-який момент користуватися цими чудодійними цілющими і смачними коренеплодами в будь-який день холодного часу року.
Як зберігати редьку взимку?
Якщо ви живете в будинку на землі і у вас є погріб (або підвал в гаражі), в якому підтримується невисока, але стабільна плюсова температура (не нижче + 2 градуси С), то це і є ідеальне місце для збереження різних заготовок на зиму, в тому числі, і коренеплодів. Як і моркву, редьку найкраще зберігати в невеликих дерев'яних ящиках (або відкритих паперових пакетах) з піском, без прямого доступу світла.
Якщо льоху немає, зберігання в подібних умовах можна організувати на засклених верандах і лоджіях (де температура також не опускається нижче + 2-х градусів С). Якщо у вас немає можливості організувати таке зберігання свіжих коренеплодів редьки, не засмучуйтесь, можна зробити смачні консервовані заготовки на зиму з редьки. Вони потім серйозно порадують вас, ваших домашніх і близьких.
Наводимо деякі рецепти на зиму з редьки.
Салат з редьки Інгредієнти: білокачанна капуста - близько 15 кг; морква - близько 300 г (можна замінити солодким перцем); редька - близько 3 кг; зелень петрушки і селери - по 50 г; часник - близько 150 г; оцет 6-9%; сіль поварена; цукор-пісок. Приготування Підготовлені овочі і зелень шаткуємо і змішуємо в тазу, після чого перекладаємо в стерилізовані скляні банки (бажана ємність 075-15 л). Утрамбовуємо щільно, щоб виділився сік, потім додаємо в кожну по 1 чайній ложці солі, цукру та оцту. Накриваємо стерилізованими кришками і перешкодимо у великий таз з водою. Стерилізуємо при слабкому кипінні води в тазу протягом 10-12 хвилин. Банки закатуємо, перевертаємо і вкриваємо до охолодження. Дивовижний салат з редьки готовий!
Квашена редька Приготування Очищену редьку трьом на дрібній тертці, додаємо за смаком крупно нарізаний часник, насіння кінзи, гілки кропу, солимо до смаку, перемішуємо і утрамбовують в півлітрові банки. Закрити поліетиленовими кришками. Буде готове через 10 днів.
Шукайте ще цікаві рецепти з цим овочем, тоді рекомендуємо спробувати салат з чорної редьки - це корисно і смачно.