Після літа у багатьох господинь виникаємо питання, як зберегти зелень на зиму. Існує безліч різних способів заготівлі: заморожування, сушіння, консервування, маринування та соління. Кожен з них має свої плюси і мінуси. Давайте більш детально розглянемо з вами, як заготовити зелень на зиму.
Як сушити зелень на зиму?
Сушка являє собою самий давній і перевірений спосіб, що дозволяє зберегти більшість вітамінів, але вимагає при цьому багато часу і наявності хорошої безвітряної погоди. Отже, беремо будь-яку свіжу зелень, видаляємо мляві, пошкоджені листочки, промиваємо сировину і даємо воді стекти. Потім нарізаємо її на шматки до 10 сантиметрів і розкладаємо на деко. Сушимо на повітрі в тіні до повного висихання. Зберігаємо сушену зелень в баночках з добре закриваються кришками в прохолодному місці. Її можна додавати в блюдо за кілька хвилин до готовності для отримання запашного аромату.
Заморожування зелені на зиму
Заморожування є самим швидким і вигідним способом заготівлі зелені на зиму в плані збереження корисних речовин. Мінус тут всього один - не у всіх господинь є хороша морозильна камера. Свіжу зелень можна заморожувати пучками, можна дрібно нарізати і покласти в невеликі контейнери. Але самий зручний практичний спосіб заморожування, це зробити льодинки. Для цього зелень подрібнюємо, викладаємо в ємність для льоду, заливаємо водою і ставимо в морозилку. При правильному заморожуванні і зберіганні, зелень збереже всі свої корисні властивості та аромат протягом усього року.
Консервування зелені на зиму з оцтом
Консервована зелень може зберігатися досить тривалий час. У ній зберігаються всі корисні властивості продукту, і вона привносить приголомшливий запашний аромат в будь-яку страву.
Інгредієнти: зелень петрушки - 1 кг; зелень кропу - 1 кг; корінь петрушки - 500 г; сіль - 250 г; оцет 70 %. Приготування Зелень добре промиваємо, перебираємо, обсушуємо і подрібнюємо. Корінь петрушки обробляємо і нарізаємо тоненькими кільцями. Тепер змішуємо все з сіллю і розкладаємо зелень в чисті маленькі баночки до самого верху, добре утрамбовувавши, щоб вона пустила сік. Потім в кожну 100-грамову баночку вливаємо 2 столові ложки оцту, ставимо в гарячу воду і стерилізуємо протягом 5-7 хвилин. Після цього закочує банки і залишаємо остигати. Крім вищевказаних інгредієнтів можете сміливо використовувати зелень і корінь селери , кінзу і інші трави.
Як засолити зелень на зиму?
Інгредієнти: будь-яка зелень свіжа - 1 кг; сіль - 250 р. Приготування Зелень промиваємо, подрібнюємо і засипаємо сіллю, гарненько розминаючи руками. Потім утрамбовуємо її в чисті банки і залишаємо до виділення соку приблизно на дві доби. Після того як зелень осяде, додаємо ще зелені до самого верху, накриваємо капроновими кришками і зберігати зелень з сіллю в будь-якому прохолодному місці всю зиму. Висока концентрація солі не дає заготівлі розвиватися мікроорганізмам. Додаючи таку зелень у їжу, обов'язково пам'ятайте, що вона досить солона, тому страва солити вже не потрібно.
Заготівля зелені на зиму в олії
Інгредієнти: свіжа зелень кропу. Для заливки:
вода - 300 мл; оцет 8% - 30 мл; сіль - 50 г; масло рослинне - 50 мл Приготування Воду виливаємо в каструлю, додаємо оцет, сіль, ставимо на плиту і доводимо до кипіння. Потім знімаємо розсіл з вогню і охолоджуємо. Промитий і подрібнений кріп укладаємо в маленькі баночки, заливаємо маринадом, даємо трохи постояти і наливаємо масло. Щільно закриваємо банки капроновими кришками і зберігати всю зиму.