Правильне зберігання продуктів - одна з найважливіших складових економного і правильного витрачання тієї частини бюджету, яка відведена на харчування. Регулярно ми розглядаємо правила зберігання найрізноманітнішої продукції і сьогодні на черзі риба.
Як правильно зберігати рибу в холодильнику?
Розбір питання слід почати з пункту присвяченого тому, як зберігати свіжу рибу. Так-так, навіть у цього, здавалося б, всім звичного і цілком буденного дійства є свої правила.
Свіжу риб'ячу тушку необхідно негайно після повернення додому очистити від луски і нутрощів, а також ретельно промити, оскільки потрухи і слиз на риб'ячої шкіри є ідеальним середовищем для розвитку хвороботворних мікроорганізмів. Саме з цієї причини свіжу рибку не слід тримати в холодильнику більше двох днів, для продовження терміну придатності вимиту і обсушену тушку краще відразу ж розмістити в герметичний пакет і покласти в морозильну камеру. Морожена риба зберігає свіжість на термін до 3 місяців, але врахуйте, що повторному заморожуванню вона не повинна піддаватися, оскільки така процедура не тільки позбавляє м'якоть смакових якостей, але і є загрозою для здоров'я. Ідеальна температура для зберігання свіжої риби - від 3 до 5 градусів.
Не забувайте і про те, що сира риба - не самий смачно пахне продукт, а тому зберігати його краще в герметичному контейнері, уникаючи прямого сусідства з м'ясними і молочними продуктами, а тим більше десертами.
Окремий пункт стосується того, як зберігати червону солону рибу. Сіль сама по собі консервант, але це не означає, що просолені скибочки риби можуть зберігатися тижнями - термін зберігання у них такий же, як і у свіжої риби, а от способи зберігання відрізняються. Звичайно, можна заморозити просолене філе в герметичному пакеті, але зручніше зберігати скибочки солоної риби в банку, залити рафінованою олією. Протягом 3 місяців за їх збереження турбуватися не доведеться.
Як зберігати копчену рибу?
Рибні тушки, приготовані методом гарячого копчення менш стійкі до зберігання, а тому здатні зберігати свіжість протягом 30 днів при температурі зберігання не більше 8 градусів. Продовжити термін зберігання можна за допомогою заморозки. Як зберігати рибу гарячого копчення? Дуже просто. Її можна обгорнути цупким папером або покласти в повітронепроникний контейнер, щоб не "закоптити" все інше вміст холодильної камери.
Вироби холодного копчення залишаються свіжими протягом терміну до 60 днів при температурі зберігання від -2 до -5 градусів.
Окреме питання про те, як зберігати балик з риби, оскільки баличная продукція не містить шкіри, зазвичай оберігає м'якоть від швидкого псування. Залишитися свіжим балик може на термін у два тижні при температурі зберігання від -2 до -5 градусів.
Якщо риба покрилася липким або білястим нальотом, віддає неприємним кислуватим запахом - уязика зберігання або технологія приготування були порушені. З таким продуктом краще не експериментувати, а відразу відправляти його у відро для сміття.
Як зберігати сушену рибу?
Основний момент у зберіганні сушеної риби - постійна і правильна вологість, яка не веде до
насичення продуктів рідиною та їх подальшого заплесневению. Щоб поласувати сушеним уловом можна було як можна довше, рибні тушки краще обертати щільною (а ще краще вологонепроникною) папером або крафтового папером з покриттям з харчової плівки. Загорнута і перев'язаний мотузкою риба зможе залишатися свіжою протягом року в темному і прохолодному місці з відносною вологістю не більше 70%. Порушення правил зберігання призведе до розвитку цвілі, окислення жиру в рибі і потемніння м'якоті.
Про те, як зберігати в'ялену рибу ви також можете прочитати на нашому сайті.